Atenție la căpușe! A crescut numărul timișenilor care s-au prezentat la spital cu înțepături de insecte
Medicii timișoreni s-au confruntat cu înmulțirea cazurilor de persoane înțepate de căpușe, în prima săptămână din luna aprilie.
Articol de Radio Timișoara, 8 aprilie 2024, 20:18
17 persoane au solicitat, de la începutul lunii aprilie, ajutorul medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” Timișoara după ce au fost înțepate de căpușe.
Medicii avertizează că insectele trebuie îndepărtate în primele 24 de ore, pentru că există riscul ca bacteria Borrelia, să ajungă în sânge, iar pacientul să dezvolte boala Lyme.
“Poate să transmită și boli, în cazul de față, boala Lyme. Imul poate să încerce să o îndepărteze și singur. Dacă nu, atunci într-adevăr trebuie să meargă la un serviciu de urgență sau poate să vină la Spital de Boli Infecțioase, unde să încercăm. îndepărtarea insectei. Aceasta trebuie îndepărtată cu grijă ca să nu rămână părți din corpul ei în organism”, spune medicul Ovidiu Roșca, șeful secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului “Victor Babeș”.
Medicii au o serie de recomandări pentru ca oamenii să prevină înțepăturile de căpușe.
“Oamenii să poarte haine care le acopere mâine nici picioarele, dacă e nu e foarte cald. Să aibă îmbrăcăminte deschisă la culoare, ca să se vadă dacă e vorba de insecte. Să folosească soluții. Există soluții, sprayuri anticăpușe. Să își verifice pielea atunci când se întorc dintr-o excursie în aer liber”, mai spune medicul Ovidiu Roșca.
În Europa, bolile transmise de căpuşe la oameni sunt encefalita de căpuşe, boala Lyme (borelioza), febra recurentă, febra hemoragică Crimeea-Congo.
Dacă nu este tratată la timp, boala Lyme poate evolua cu afectare articulară, cardiacă și neurologică.
Riscul de infecţie este mai mic atunci când căpuşa este detectată şi îndepărtată imediat.