Banca de multiţesut şi celule care se va construi la Timişoara va fi amplasată în curtea Spitalului Judeţean
Săptămâna aceasta va fi organizată, la nivel naţional, licitaţia pentru construcţia celor patru astfel de centre ce vor fi amenajate în ţară. Deocamdată, autorităţile nu ştiu cât vor costa şi dura lucrările, dar toate spaţiile vor fi la standarde europene.
![Banca de multiţesut şi celule care se va construi la Timişoara va fi amplasată în curtea Spitalului Judeţean Banca de multiţesut şi celule care se va construi la Timişoara va fi amplasată în curtea Spitalului Judeţean](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2014/11/Spitalul-Judetean-Timis--850x479.jpg)
Articol de Carla Chiu, 21 aprilie 2015, 11:48
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Dan Ilincariu, explică importanţa construirii unei bănci de multiţesut şi celule la Timişoara:
Este important ca atunci când este nevoie de țesuturi – aici ne referim la piele, oase, tendoane, cornee, valve cardiace – acestea sa fie cât mai aproape de centrele unde se poate efectua transplantul. Pe de altă parte, în momentul în acre se recoltează aceste țesuturi de la donatori aflați în moarte cerebrală, este mult mai ușor să le stochezi în bănci mai aproape de locul recltării, decât să fie trasportate de fiecare dată până la singura bancă ce funcționează în acest moment, în București.
În acest moment, la Timişoara se fac doar transplanturi osoase şi tendinoase, la Spitalul Militar. La Judeţean, în schimb, se efectuează prelevări de organe.
Proiectul de construire a 4 bănci de multiţesut şi celule, la Timişoara, Bucureşti, Târgu-Mureş şi Iaşi, este finanţat integral de Ministrul Sănătăţii. Cel mai probabil, în primii 2 ani, centrele vor funcţiona cu fonduri din Programul Naţional de Transplant, după care se vor autofinanţa.