Campania de depistare a demenţei, evitată de cei care au probleme
Centrul Memoriei din Timişoara organizează o campanie de depistare a demenţei, miercuri şi joi, dar medicii sunt dezamăgiţi că nicio persoană nu s-a înscris până în ultima zi de dinaintea lansării acestei acţiuni.
Articol de Radio Timișoara, 3 martie 2015, 19:23
‘Deocamdată nu s-a înscris nicio persoană la aceste testări care vizează memoria, depresia şi problemele legate de consumul de alcool. Din păcate, este pentru prima dată în zece ani când nu s-a înscris, încă, nimeni. Îi aşteptăm, pentru că avem locuri’, a declarat marţi dr. Aurora Heim, medic specialist psihiatru în cadrul Centrului Memoriei din Timişoara.
Potrivit acesteia, boala este gravă şi, chiar dacă nu poate fi vindecată, demenţa poate fi depistată din timp, iar evoluţia încetinită. Din păcate, pacienţii se prezintă la medic când este prea târziu, iar boala atinge sectoarele cerebrale. Medicii atrag atenția că vârsta de depistare scade din ce în ce mai mult, până la 45-50 de ani.
Testele sunt standardizate, ele sunt utilizate în toată lumea pentru depistarea unor astfel de boli, durează maximum o oră, o oră şi jumătate întreaga testare şi se aplică trei sau patru teste care vizează diverse sectoare ale memoriei, atenţiei, concentrării, iar la depresie – dispoziţia şi anxietatea.
În judeţul Timiş sunt, potrivit statisticilor, circa 5.000 de bolnavi de demenţă.
Testarea se face miercuri şi joi, între orele 12.00 şi 18.00, la Centrul Memoriei (strada Romulus nr. 46).