Cercetări privind obezitatea într-un proiect de 10 milioane de euro la care participă Universitatea de Medicină din Timișoara
Universitatea de Medicină și Farmacie din Timişoara este implicată în cel mai amplu proiect european de cercetare pentru combaterea obezităţii în rândul copiilor.
Articol de Radio Timișoara, 5 iunie 2018, 14:50
Proiectul STOP este lansat astăzi, are o valoare de 10 milioane de euro şi implică 31 de organizaţii de cercetare, grupuri de sprijin şi organizaţii guvernamentale din 16 ţări.
Specialiştii vor organiza 17 grupuri de copii din întreaga Europă şi vor investiga semnele timpuri ale schimbărilor biologice datorate acelor comportamente, care în cele din urmă duc la obezitate.
Totodată, un studiu experimental va fi efectuat în Suedia, Spania şi România pentru a testa dacă tehnologiile digitale pot ajuta copiii obezi foarte tineri şi familiile acestora să realizeze îmbunătăţiri durabile ale greutăţii corporale, în special copiii din mediile socio-economice dezavantajate.
Tot în cadrul proiectului, cele mai promiţătoare produse alimentare de pe piaţă vor fi premiate, şi va fi evaluată posibilitatea guvernelor europene de a folosi diverse pârgii, precum taxele, care să ajute la combaterea obezităţii infantile. Mai mult de unul din zece copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 19 ani este obez în întreaga Europa de Sud, în unele părţi din Europa Centrală şi de Est şi în Regatul Unit, şi mai mult de unul din trei copii este supraponderal în ţări precum Grecia, Malta şi Italia.