Cercetătorii de la Oncogen Timișoara lucrează la un vaccin împotriva alergiei la ambrozie. Va fi creat și un sistem de alarmare a populației
Cercetătorii timișoreni de la Centrul ONCOGEN lucrează la crearea unui vaccin împotriva alergiei la ambrozie. Tot la Timișoara va fi realizat un sistem de alertare a pacienților care suferă de această alergie în legătură cu apariția valurilor de polen.
Articol de Radio Timișoara, 29 septembrie 2017, 15:37
Echipa medicală condusă de dr. Carmen Bunu Panaitescu, în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Viena, a reușit sa izoleze primele fragmente alergenice din aceasta plantă astfel incat, în aproximativ șapte ani, populația s-ar putea imuniza fără riscuri împotriva acestei patologii.
Cercetătorii de la Centrul ONCOGEN din Timișoara au anunțat, astăzi, că sensibilitatea la polenul de ambrozie a atins cote alarmante în zona de vest a țării. Medicii mai atrag atenția asupra faptului că boala a apărut și la copii de doi ani, ceea ce înseamnă ca sensibilitatea apare încă din viața intrauterină.
Până la crearea vaccinului care îi va putea vindeca pe bolnavii care suferă de alergie la polenul de ambrozie, la Timişoara va fi creat şi primul sistem de alertare a pacienţilor, pe site sau pe telefonul mobil. Sistemul va funcţiona după aceleaşi principii ca şi cele de alerte meteorologice şi este posibil să fie funcţional chiar de anul viitor. Astfel de sisteme de alarmare a populației la apariția valurilor de polen au apărut deja în vestul Europei, spun medicii. Site-urile sunt asemănătoare celor de meteorologie și includ coduri de clor în funcție de concentrația valului de polen, care exte maximă în lunile august și septembrie.
Conducerea centrului Oncogen a anunțat că se lucreaza la o inițiativă parlamentară pentru ca ambrozia să fie declarata planta de carantină pentru a se lua măsuri legale de stârpire a ei.
Medicii intenționează să mai creeze la Timișoara un Centru de Excelență în Cercetarea Alergiilor.
În județul Timiș, în perioada 2008 – 2016, din peste 4.500 de pacienți cu alergii evaluați, aproape jumătate prezintă sensibilitate la ambrozie.