Chimenul, planta medicinală a anului 2016. Proprietăţile miraculoase ale plantei pentru sănătate
Articol de Radio Timișoara, 9 februarie 2016, 08:35
Mulţi oameni ştiu chimenul ca fiind un condiment, dar planta are şi un efect tămăduitor, recunoscut ştiinţific.
În scop medicinal, sunt utilizate fructele care conţin ulei esenţial, substanţa carvona, drept ingredient principal. Potrivit profesorului Johannes Gottfried Mayer, conducatorul cercului de studiu de la Würzburg, chimenul are efecte benefice asupra sănătăţii noastre, fiind antimicrobian şi având o acţiune antispasmodică.
Chimenul este un remediu împotriva simptomelor de colon iritabil şi un antiinflamator intestinal.
Uleiul din seminţe de chimen ajută împotriva crampelor uşoare din zona gastrointestinală, împotriva balonării şi flatuenţei. Ceaiul de chimen este folosit şi împotriva pierderii poftei de mâncare, reumatismului, colicilor la sugari, respiraţiei urât mirositoare şi problemelor digestive.
Chimenul este indicat în fluidizarea secrețiilor bronhice. Ceaiul de chimen este eficient și împotriva răcelilor. De asemenea, fitoterapia cu chimen este indicată în caz de astm bronșic și de dureri de cap.
Ceaiul de chimen are proprietatea de a intensifica capacitatea organismului de a arde grăsimile din corp cu până la 25%, fapt pentru care este indicat în curele de slăbire. Astenia psihică și lipsa concentrării se înlătură cu ajutorul tincturii de chimen. Uleiul volatil conținut de fructele de chimen are efect tonic, favorizând circulația cerebrală și reinstalând starea de optimism și forța mentală.
Planta este utilizată şi în bucătărie, pentru a condimenta diferite feluri de mâncare din varză, cartofi, fasole, gulaş, se foloseşte pentru a mura varza, dar şi în pâine, produse de patiserie sau brânză.
Chimenul creşte spontan pe marginea drumurilor, în pajişti şi preferă solurile argiloase. Există totuşi un mare impediment pentru culegători: crește foarte răzleț, iar fructele sale, care sunt principala parte utilizată în terapie, sunt mult mai mici decât cele ale chimenului de cultură și se scutură pe măsură ce se coc.
În 2014, pătlagina a fost planta medicinală a anului, în 2015, sunătoarea, iar în 2016 este chimenul.