Comerțul stradal cu fructe se dezvoltă în vestul țării. Cât sunt de sănătoase fructele cumpărate de la marginea șoselei?
Adevărate livezi cresc pe marginea mai multor şosele din România, cu nuci, pruni sau meri care stau să se rupă sub povara roadelor. În zonele cu tradiţie în agricultură, s-a dezvoltat de mai mult vreme, chiar un comerţ stradal, cu produse vândute direct pe marginea drumului. Se pune problema cât sunt de sănătoase astfel de produse, ce stau ziua întregă în praf şi gaz de eşapament. Sătenii sunt de părere, însă, că aceste fructe nu sunt periculoase.
Articol de Radio Timișoara, 31 iulie 2015, 07:45
Nu există niciun risc mai mult decât cum vin din străinătate și tratate cu toate minunile. Eu zic că astea n-au nicio problemă. Chiar daca e așa mare circulație, pragul se spală.
De acord cu micii comercianţi de margine drumului par a fi şi medicii. Directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Timiș, medicul Viorica Dumitru, susține că nu este nicio diferență între fructele din grădină sau cele de pe marginea drumului.
Să știți că și în grădină se folosesc substanțe chimice, insecticide pentru combaterea dăunătorilor. […] Riscul la marginea străzii este că atunci se fac stropiri din elicopter pentru combaterea țânțarilor să fie și ele stropite cu substanțele respective. Sigur că fiecare fruct care este cules din pom, fie de la marginea drumului fie din curtea persoanei respective, trenbuie spălat.
Consumul de fructe nespălate poate atrage după sine o serie de boli, între care nu lipsesc hepatita şi entero-colitele.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Daniel Dancea și Loredana Demaio: