Copil din Serbia, cu botulism, salvat de serul antibotulinic trimis de Spitalul “Victor Babeş” din Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 17 martie 2022, 10:39
Un copil din Serbia, diagnosticat cu botulism de către medicii din Belgrad, a fost salvat de serul antibotulinic trimis de Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara.
Întrucât în Serbia nu s-a găsit ser antibotulinic, medicii au cerut ajutor internaţional prin Ministerul Sănătăţii, iar medicii timişoreni au aflat şi au acţionat imediat deoarece, în această afecţiune, administrarea antidotului trebuie făcută cât mai repede.
“Lupta pentru a salva o viaţă, ajutorul medical pe care îl poţi oferi unui bolnav nu trebuie să depindă de graniţe. Acest lucru s-a văzut cel mai bine în aceste zile când medicii şi farmaciştii de la Spitalul ‘Victor Babeş’ din Timişoara, dar şi pompierii de la ISU Timiş şi-au dat mâna pentru a salva viaţa unui copilaş din Serbia. Băieţelul, ajuns la Spitalul din Belgrad, a fost diagnosticat cu botulism. Pentru că autorităţile medicale din Serbia nu au găsit în ţara vecină ser antibotulinic, au cerut de urgenţă, prin Ministerul Sănătăţii, ajutor internaţional. În cazul unei asemenea afecţiuni orice oră contează, iar mesajul a ajuns şi la Spitalul ‘Victor Babeş’. Medicii şi farmaciştii s-au mobilizat rapid şi, în scurt timp de la primirea solicitării de ajutor, un flacon de ser antibotulinic a fost trimis, cu un echipaj ISU, spre graniţa româno-sârbă. Substanţa a fost păstrată la temperatură scăzută pe tot parcursul drumului, conform procedurilor”, transmit reprezentanții Spitalului “Victor Babeş”
La Punctul de Trecere a Frontierei de la Moraviţa, serul antibotulinic a fost predat medicului din Belgrad, care a venit special în vamă, însoţit de tatăl copilului, să preia coletul. În câteva ore, serul antibotulinic a ajuns la Spitalul din Belgrad şi a fost inoculat băieţelului, pentru a neutraliza toxina care îi punea viaţa în pericol.
Botulismul este o toxiinfecţie alimentară severă, cauzată de o neurotoxină de origine bacteriană, care determina paralizia progresivă a muşchilor striaţi cu apariţia insuficienţei respiratorii acute.