Disperarea pacienților cu boli cronice, medicamente scumpe sau inexistente în farmacii
Situația pacienților din România, mai ales a celor în vârstă, este tot mai dificilă, odată cu scumpirea medicamentelor.
Articol de Radio Timișoara, 18 aprilie 2024, 10:33
Potrivit Institutului Național de Statistică, prețurile medicamentelor au crescut anul trecut cu peste 20% o situație fără precedent în ultimii 20 de ani.
Medicii de familie spun că unele medicamente nici măcar nu se mai găsesc pe piață. Grav este că deja sunt pacienți care pur și simplu renunță la tratamente pentru că nu și le mai pot permite, după cum a declarat pentru Radio Timișoara președintele Alianței Pacienților Cronici din România, Cezar Irimia.
“Sunt boli conexe tuturor afecțiunilor cronice, care nu sunt decontate prin programele naționale și la toate tratamentele conexe tratamentului de bază pacientul plătește. Scumpirea medicamentelor și lipsa unora dintre ele face imposibilă viața unui pacient care se vede nevoit să se lase în voia sorții. Mulți dintre ei renunță la tratament, cu alte cuvinte, renunță la viață. Mulți pacienți mi-au spus că se roagă la bunul Dumnezeu să moară, că nu mai îndură asemenea nepăsare din partea autorităților, iar ei, care nu își pot plăti nici pâinea de zi cu zi, nu mai pot să suporte aceste scumpiri privind tratarea sănătății, a medicamentelor”, spune Cezar Irimia.
Cei mai afectați de prețul medicamentelor sunt vârstnici, de altfel și cei mai predispuși afecțiunilor medicale.
“Pentru noi, bătrânii, să știți că este foarte scump. Eu am pensia mică”, spune o timișoreancă.
Medicii de familie spun că una dintre cele mai spinoase probleme este că, și dacă ar avea bani, pacienții nu și-ar putea cumpăra medicamentele. Pur și simplu, unele dintre acestea, necesare și bolilor cronice, nu se găsesc în farmacii.
Reporter: Daniel Dancea