Insecticidul ‘lindan’ şi DDT-ul pot produce cancer
Organizația Mondială a Sănătății anunță că insecticidul ‘lindan’ provoacă cancer la om şi este legat în mod specific de o formă de maladie cunoscută sub numele de limfom non-Hodgkin.
Articol de Radio Timișoara, 23 iunie 2015, 13:27
Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a anunţat că după o analiză a diferitelor substanţe chimice agricole, grupul de specialitate a decis să clasifice ‘lindanul’ ca fiind ‘carcinogen la om’ şi diclordifeniltricloretanul, sau DDT-ul cum este cunoscut de public, ca fiind ‘probabil cancerigen pentru om’. ‘Studiile epidemiologice au găsit asocieri pozitive între expunerea la DDT şi limfomul non-Hodgkin, cancerul testicular şi cancerul de ficat’, se arată într-un comunicat, citat de Reuters.
‘Lindanul’ este o organochlorină sintetizată pentru prima dată în anul 1825, fiind utilizat ca insecticid în agricultură şi ca tratament farmaceutic împotriva păduchilor şi râiei. DDT-ul este un insecticid inventat în anul 1939 şi intens folosit începând din anii 1940. În decursul timpului s-a constatat că poate provoca tulburări endocrine şi s-a formulat presupunerea că ar putea avea şi un efect cancerigen. Folosirea sa a fost interzisă în anii 1970 în ţările industrializate, iar din anul 2004 s-a interzis folosirea în agricultură la nivel mondial. Totuşi, DDT-ul mai este utilizat încă pentru combaterea insectelor purtătoare de boli transmisibile, cum sunt malaria sau tifosul exantematic. (Sursa: Agerpres / Foto: www.esbtrib.com)