La Timișoara se construiește un buncăr pentru radioterapie după modelul Centralei Atomice de la Cernavodă
Spitalul Municipal din Timișoara construi, până la finele anului, cel de-al doilea buncăr pentru secția de radioterapie. Aici va fi montat un accelerator liniar de energie destinat procedurilor pentru bolnavii de cancer.
Articol de Radio Timișoara, 9 iulie 2018, 17:00
“O investiţie foarte importantă din bani de la bugetul local este construcţia unui buncăr de circa 500.000 de euro, pentru un accelerator liniar de energie, care va fi gata până la finele anului. Acolo va fi montat un accelerator performat, aparat folosit pentru tratamentul cancerului, care va fi cumpărat de Ministerul Sănătăţii, prin fonduri de la Banca Mondială”, spune managerul Spitalului Municipal, dr. Olimpia Oprea.
Tehnologia de construcție a buncărului este asemănătoare celei folosite la Centrala Atomică de la Cernavodă. Pereții construcției vor avea grosimea de 2,5 metri și vor fi căptușiți cu plumb pentru a proteja propagarea emisiilor radioactive în afara incintei.
Primul buncăr a fost construit în urmă cu zece ani. Medicii susţin că aparatura de acum un deceniu este deja veche şi este nevoie de alta nouă. Aparatul de radioterapie de la Timişoara deserveşte bolnavi din cinci judeţe învecinate.