Locuitorii din Beregsău Mare se revoltă: Apă plină de rugină și urât mirositoare! Noi n-am avut probleme, spune primarul
Apa din localitatea timişeană Beregsău Mare este plină de rugină şi urât mirositoare, se plâng localinicii. Inspectorii au mers în teren şi au constatat că sunt probleme şi au dispus măsuri pe care Primăria trebuie să le pună în aplicare
Articol de Radio Timișoara, 20 ianuarie 2016, 12:40
Locuitorii din Beregsău Mare aşteaptă investiţiile primăriei în reţeaua de apă, după ce analize de laborator au indicat un nivel mai ridicat al fierului şi manganului. Acestea vor fi efectuate după ce mai mulți oameni au depus plângeri la Direcţiei de Sănătate Publică în care arată că apa potabilă le pune în pericol sănătate.
Este plină de rugină, a declarat pentru Radio Timişoara, o localnică.
Dacă o lași de azi pe mâine într-un vas transparent, rugina se depune și se vede cu ochiul liber. Mirosul apei este îngrizoritor. Are miros de baltă, are miros de fier d ela depuneri. Este mizerabilă. Vara, când afară este cald, apa are ca și mătasea broaștei în ea.
Direcția de Sănătate Publică a făcut teste şi a constatat că sub aspect microbiologic apa corespundea normelor in vigoare, dar sub aspect fizico-chimic s-au inregistrat neconformitati la parametrii mangan si fier. Acestea au valori peste limitele normale admise.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP, Dana Șpac, au fost dispuse măsuri.
Conform procedurii, instituția noastră a făcut evaluări în aceste zone și a făcut o recomandare. Ultima recomandare conține cinci puncte pe care primăria trebuie să le pună în aplicare. Trei dintre ele, oarecum ușor de îndeplinit, relativ rapid, iar celelalte două au nevoie, probabil, de investiții foarte mari și atunci e un termen de a le rezolva până la finalul lunii martie a acestui an.
Chiar dacă DSP spune că fierul și manganul din apa de la Beregsău sunt peste limitele admise, primarul din Săcălaz, Ilie Todașcă susține că nivelul nu e depăşit. Totuşi anunţă că au început lucrările pentru remedierea situației:
Noi n-am avut probleme. Știți dumneavoastră, dacă știți în Câmpia Banatului, fierul și manganul sunt un pic crescute. Nu e depășit parametrul, dar sunt la parametrii maximi. Ni s-au trasat măsuri să igienizăm acele hidrofoare și să luăm niște stații de demanganizare și deferizare. Atât. N-au fost probleme, analizele sunt bune. Până în iunie trebuie să rezolvăm toată povestea asta, că nu putem nici noi să luăm mâine stații de demanganizare și deferizare.
Primarul a dat asigurări că nivelul fierului și manganului descoperit în apa de la Beregsău Mare și Beregsău Mic nu afectează sănătatea populației.