Lucrările la Centrul de mari arși de la Timișoara au ajuns la 60%. Marcel Ciolacu: Vor termina mai devreme de 8 luni
Premierul Marcel Ciolacu a venit la Timișoara unde a vizitat șantierul Centrului de mari arși și stadionul aflat în proces de demolare.

Articol de Radio Timișoara, 4 aprilie 2025, 12:18
Lucrările la Centrul de mari arși de la Timișoara au ajuns la stadiul fizic de 60 la sută, iar proiectul va fi finalizat anul viitor.
Managerul Spitalului Județean din Timișoara, Dorel Săndesc, spune că lucrările se derulează în ritm altert, atât în interior cât și la exterior.
“Este împlinirea unui vis pentru care luptăm de mulți ani. Din 2014 am propus acest proiect, dar din păcate foarte mulți ani nu s-a întâmplat nimic. Se lucrează într-un ritm bun, proiectul se va termina cu bine și aduce un salt uriaș în calitatea îngrijirii pacienților noștri. Acum ritmul va fi bun că se poate lucra și afară și înăuntru”, spune Dorel Săndesc.
Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că atât Centrul de mari arși, cât și noul stadion și Institutul Oncologic beneficiază de susținerea totală a Guvernului.
“Spitalul de Mare Arși este în stadiul cel mai avansat, de 60%. La stadion, suntem la stadiul de demolare. Părerea mea este că vor termina mai devreme de 8 luni. Și mai avem centrul de oncologie. Trebuie dat ordinul de începere și, cu adevărat, trebuie o negociere la Comisia Europeană, astfel încât să rămână prins pe PNRR, să vedem cum negociem, să-l ducem ca execuție până la sfârșitul anului 2026”, spune Marcel Ciolacu.
Premierul a mai precizat că au fost trimiși la specializare în Belgia medici care vor lucra la Timişoara, chiar din a doua zi de la deschidere.
Despre noul spital
Pe lângă secţia de mari arşi, noua clădire va fi un hub de sănătate, unde vor funcţiona şi alte secţii, inclusiv un heliport.
Ministerul Sănătăţii investește în noul hub de la Timişoara este de 66 de milioane de euro. Investiția constă în construirea unei clădiri supraetajate, care va beneficia de 58 de paturi pentru UPU-SMURD, 12 paturi pentru mari arşi, şase rezerve pentru arşi intermediari şi post-critici, cinci paturi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă, o secţie ATI cu 27 de paturi şi un bloc operator cu 25 de săli, spaţii conexe şi heliport.
Finanţarea este asigurată în cadrul proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar finanţat din Acordul de împrumut dintre Guvernul României şi Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Managerul Spitalului Județean Timișoara a mai anunțat că a fost lansată licitația pentru dotarea noului spital, astfel încât la finalizarea lucrării să existe tot necesarul.
Lucrările sunt realizate de Construcții Erbașu, aceeași firmă care a câștigat licitația pentru Institutul Oncologic.