Managerul Spitalului Județean din Timișoara atrage atenția asupra corectidunii în raportarea infecțiilor nosocomiale
Spitalele din Timiş sunt printre primele clasate într-un top al raportărilor privind infecţiile intraspitalicești.
Articol de Radio Timișoara, 15 ianuarie 2019, 10:18
Potrivit Institutului de Sănătate Publică, la nivel naţional s-au înregistrat peste 19.600 de infecţii, fruntaşe fiind capitala cu aproape 5.250 de cazuri, Iaşi, Cluj şi Timişul – cu câte 1.525 de infecţii raportate.
Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean spune că Timişul a ajuns în vârful clasamentului pentru că există managerii, din alte judeţe, care nu raportează corect aceste situaţii.
“Trebuie să recunoaștem că în toate spitalele din lume există infecții nosocomiale, au existat, există și vor exista. Este important ca noi să respectăm toate procedurile și să fim corecți în declararea lor și să nu intereseze clasamentele. Să facem de așa natură ca să nu fim pe primul loc prin neraportarea lor. Este exclusă această activitate și acest mod de abordare a problemei ca prin nedeclararea unor infecții nosocomiale să nu ne clasificăm pe primele locuri în clasament”, spune Marius Craina.
Managerul spitalului judeţean spune că pentru a putea rezolva problema infecţiilor intraspitaliceşti primul pas este identificarea şi raportarea acestora apoi luarea măsurilor de prevenţie.
“Două lucruri pe care eu le consider vitale în ceea ce privește infecțiile intraspitalicești: în primul rând prevenția, prin îndeplinirea în totalitate a tuturor măsurilor pe care le impun regulamentele și prevederile și procedurile în vigoare, pe care fiecare spital le are, le discută și le implementează în unitățile respective, deci prevenția pe primul loc și în al doilea rând o raportare și monitorizare corectă a ceea ce înseamnă infecții asociate actului medical”, mai spune Marius Craina.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea , a dezvăluit la sfârşitul anului trecut că nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de doar 1,4%.