Mărturia unui medic din Lugoj, care lucrează la Linz, după ce s-a infectat cu coronavirus
Unul dintre orașele Asutriei în care trăiește cea mai mare comunitate de români este Linz. Aici a fost înregistrat un focar de COVID-19, iar printre au fost testați pozitiv este și Bogdan Istrătoaie, un medic neurolog din Lugoj, stabilit în Austria.
Articol de Radio Timișoara, 14 iulie 2020, 09:59
Medicul lugojean din Linz a povetit pentru Radio Timișoara cum au debutat simptomele în urma cărora a ajuns să fie testat pozitiv.
“Presupun că m-am infectat de la o chelneriță care își trăgea vocea și părea răgușită. Nu a purtat mască, a fost prima zi în Austria în care a fost restrasă mască chiar și din personalul din gastronomie. A doua zi, joi și vineri, am simțit ca și când aș fi avut o faringită, am avut gâtul roșu, respectiv mă durea gâtul, nu am băut altceva că a fost apa aceea rece băută, respectiv clima. Nu am dezvoltat alte simptome care să mă alarmeze sau să consider că am corona. Acum, uitându-mă înapoi, ce a fost diferit a fost că vineri dimineața cafeaua nu mai avea același gust. Apoi s-a întâmplat că, în timp ce veneam de la serviciu vineri după-masă, am simțit efectiv cum <cineva trece cu o bricheta prin nasul meu> și în decurs de două minute mi-am pierdut tot mirosul”, povestește Bogdan Istrătoaie.
Medicul român, care s-a izolat la domiciliu și nu este nici în prezent declarat vindecat, a mai povestit cum a evoluat boala, cu stări puternice de febră.
“Vineri seara și sâmbătă m-a apucat o febră foarte puternică, ce nu răspundea deloc la antipiretice, la niciun paracetamol, la nicio aspirină. Simptomele acestea m-au ținut până joi dimineața, mi-a fost foarte rău. De obicei, eu nu am nevoie de termometru, nu am nevoie de medicamente, zece ani de zile nu am făcut nicio febră. Asta a fost ceea ce am simțit. Colegii mei s-au testat și pacienții și n-au fost nicicare pozitiv”, spune medicul din Lugoj.
În schimb, soția sa și soția unui prieten de familie, în apropierea cărora medicul a stat fără mască au fost depistate cu COVID-19.
Bogdan Istrătoaie arată cât sunt de importante măsurile de protecție subliniind că nu se știe care pot fi efectele pe termen lung ale bolii.
“De obicei, cei care au de exemplu boala Parkinson își pierd mirosul, cinci – șase ani de zile înaintea dezvoltării bolii Parkinson. Multe dintre bolile neurodegenerative ale creierului intră prin acest nerv care este singurul cu contact direct asupra exteriorului. De asta, nu se știe ce efecte vor fi pe termen lung. Un popor care se respectă și știe să se protejeze, să respecți regulile de bun simț în a purta o mască când intri într-un spațiu închis, respectiv să păstrezi distanța, dacă ești bolnav, să stai acasă, să nu te duci să dai boala aceasta la alții. E un lucru foarte important, prevenirea răspândirii acestei boli”, mai spune Bogdan Istrătoaie.
Medicul român stabilit în Austria a mai declarat că în secția de neurologie în care lucrează a avut pacienți de până în 50 de ani care au suferit accidente vasculare cerebrale pe fondul infecției cu coronavirus.
Ascultați reportajul realizat de Daniel Dancea: