Măsuri de prevenire a formelor grave de COVID-19, odată cu începerea școlii, propuse de medicul Virgil Musta
Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, consideră că, pentru o educaţie de calitate, care presupune revenirea copiilor în şcoli, sunt necesare câteva măsuri de prevenire a formelor grave de COVID-19 atât în rândul elevilor şi al dascălilor, cât şi al familiilor acestora.
Articol de Radio Timișoara, 18 august 2020, 07:21 / actualizat: 18 august 2020, 9:22
“Eu consider că este bine ca elevii să revină la şcoală (evident cu condiţia să nu avem o explozie a pandemiei până atunci sau ulterior), dar pentru că va fi foarte dificil să ţinem sub control contaminarea, va trebui să ne concentrăm pe prevenirea formelor grave de boală, atât la copii, cât şi la familiile acestora”, afirmă medicul, într-o postare pe Facebook.
Dr. Musta citează un studiu din luna aprilie, efectuat pe 70.000 cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în care s-a observat că doar 1,3% dintre acestea au fost copii, iar dintre ei, doar 30% au necesitat internare, majoritatea fiind forme asimptomatice şi uşoare. Dintre copiii pozitivi, doar 1,7% au necesitat internare în secţia de ATI.
Medicul propune un set de măsuri care ar trebui foarte strict asumate şi respectate în acest sens. Un rol esenţial îl au părinții în triajul epidemiologic zilnic, ca să nu trimită copilul la şcoală dacă remarcă manifestări de boală la acesta. El consideră necesar un ghid clar de instrucţiuni transmis tuturor părinţilor în acest sens. Se impune și consultarea medicului de familie, “pentru că este esenţial ca, în primul rând, copiii care au deja simptome posibile de COVID-19 să nu ajungă la şcoală, cât nici cei despre care părinţii ştiu că au intrat în contact cu persoane dovedite pozitiv COVID”.
O altă măsură propusă se referă la copiii care sunt mai vulnerabili şi mai predispuşi la a face eventuale forme grave, care au deja alte probleme de sănătate, medicul sugerând că ar trebui să facă cursuri online. Aceeași măsură se impune şi în cazul copiilor care au contact direct în familie cu persoane adulte vulnerabile, cărora le-ar putea transmite virusul, iar aceştia ar putea dezvolta forme grave.
Totodată, medicul mai recomandă explicarea semnelor bolii şi a măsurilor care trebuie luate într-un limbaj accesibil copiilor, urmărirea de către părinţi a respectării măsurilor de protejare a copiilor şi când nu sunt la şcoală (evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor şi igiena permanentă a mâinilor).
De asemenea, școlile trebuie să se organizeze astfel încât să evite activităţile cu risc epidemiologic crescut, evitarea supraaglomerării claselor prin reducerea numărului de elevi care să vină simultan într-o sală de curs.
În plus, cadrele didactice trebuie să rămână acasă dacă constată manifestări ale bolii, iar când sunt prezente în şcoală, să păstreze distanţa de 2 metri faţă de elevi şi să poarte obligatoriu mască în timpul orelor şi în interiorul şcolii, în general.
Fiecare şcoală trebuie să aibă un regulament de ordine interioară dedicat măsurilor COVID, semnat şi respectat de profesori şi elevi, precum şi un regulament asumat şi de părinţi, iar comunicarea permanentă între profesori, părinţi şi elevi pentru informare, consultare şi decizii, să nu lipsească.