Medicii de familie nu acceptă să se implice în distribuţia cardurilor de sănătate
Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie au reafirmat că nu acceptă să se implice în distribuţia cardurilor de sănătate rămase nedistribuite la nivelul caselor de asigurări judeţene şi nici în acţiunile de distribuire ulterioare.
Articol de Carla Chiu, 6 ianuarie 2015, 06:00
Aşa cum am argumentat în numeroase rânduri şi cum se poate observa în documentele încărcate pe pagina de web a SNMF (www.snmf.ro/card), distribuirea cardului trebuie să fie finalizată de către CNAS. Cardul de asigurat este proiectul acestei instituţii, nu al medicilor de familie. Cardul reprezintă un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS). Cardul de asigurat trebuie să fie distribuit de asigurător către asigurat, el constituind o legătură directă între aceştia, care nu poate include terţi. În acest sens reiterăm necesitatea existenţei unui contract între asigurat şi asigurător, contract care să conţină obligaţiile şi drepturile fiecărei părţi contractuale.
Potrivit medicilor, distribuirea cardului de sănătate nu este activitate medicală şi nu este în concordanţă cu curriculumul de pregătire în medicina familiei. Reprezentanţii medicilor de familie consideră că atâta vreme cât cardul preia toate ‘disfuncţionalităţile SIUI’ (Sistemul Informatic Unic Integrat), el nu poate fi utilizat ca dovadă a calităţii de asigurat, ci are ‘doar rolul de a valida’ consultaţiile, internările, eliberarea de medicamente compensate şi toate serviciile medicale şi farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu CNAS (cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii etc.). Medicii de familie mai afirmă că:
Datele medicale ale pacienţilor se vor afla în curând în dosarul electronic de sănătate. De aceea, considerăm că inscripţionarea cardurilor este o activitate birocratică, cronofagă şi inutilă. Nu vom înlocui consultaţiile cu inscripţionarea cardului, aşa cum am precizat de nenumărate ori că nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, în defavoarea actului medical. În concluzie, respingem ferm această nouă iniţiativă a CNAS de a împovăra medicii de familie cu activităţi administrative (distribuirea cardurilor) în detrimentul consultaţiilor medicale.