Medicul Virgil Musta spune când nu este recomandat vaccinul anti-COVID și cazurile în care este indicată imunizarea
Vaccinul anti-COVID-19 are o singură contraindicație categorică. Serul nu este recomandat persoanelor cu reacție alergică severă la componentele vaccinului, în special la polietilen glicol.
Articol de Radio Timișoara, 22 ianuarie 2021, 18:47
Contraindicațiile relative sunt pentru persoanele care au în antecedente reacții alergice severe, pentru cei care urmează un tratament anticoagulant sau au febră, spune doctorul Virgil Musta.
„Contraindicații relative prezintă cei care au în antecedente șoc anafilactic sau reacții alergice severe sau care la prima doză au prezentat o reacție alergică, este recomandabil să se ia legătura cu medicul alergolog pentru a lua decizia comună. Mai sunt precauții care trebuie luate la cei cu tratament anticoagulant și mai este o contraindicație relativă și anume persoane cu infecție febrilă, ceea ce înseamnă febră peste 38,5 grade. Acestea ar fi recomandabil să amâne vaccinarea până după trecerea puseului febril”, spune medicul Virgil Musta.
Patologiile pentru care se recomandă vaccinarea sunt multiple, mai explică medicul timișorean.
“Cei mai importanți sunt pacienții diabetici, pacienții cu obezitate și cu boli cronice cardiovasculare, boli cronice pulmonare, pacienții cu infecție HIV, cu ciroză hepatică sau cu insuficiență renală. Toate aceste patologii reprezintă indicație de vaccinare pentru că reprezintă factori de risc în evoluția bolii în cazul infecției cu SARS-CoV-2”, mai spune medicul Virgil Musta.
Studiile de eficacitate, realizate de firmele producătoare, arată că, și după 8 luni de la vaccinare, persoanele imunizate sunt în perioadă de platou.