Norul de praf saharian, dăunător pentru cei cu afecțiuni pulmonare
Norul de praf saharian care traversează teritoriul țării noastre poate fi dăunător pentru persoanele care suferă de afecțiuni pulmonare.
Articol de Radio Timișoara, 2 martie 2024, 07:29
Norul de praf saharian poate determina creşteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5, a anunţat Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.
Conform datelor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, cele mai mari concentraţii au fost estimate în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării, unde particulele în suspensie s-au asociat cu ploi.
Praful saharian poate fi observat sub forma unor depuneri roșietice pe mașini sau pe alte obiecte din aer liber.
Fenomenul stârnește îngrijorări în special celor care suferă de diferite afecțiuni pulmonare.
Medicul pneumolog Cristian Oancea le recomandă celor care prezintă anumite sensibilități să evite efortul în aer liber sau să poarte mască.
„Aceste microparticule, cel puțin pentru starea de sănătatea plămânilor, sunt foarte dăunătoare, deoarece sunt formate din totul de silicați și alte particule nocive. Pacienții care suferă de ansbronși sau cei care sunt predispuși la anumite forme de infecții respiratorii sot să aibă anumite exacerbări ale bolii. Recomandăm ca, atunci când sunt aceste alerte cu praf saharian sau alerte de poluare crescută, să se evite expunerea la aer liber, să nu se facă jogging în aer liber, să ne limităm pe cât posibil activitățile în aer liber sau dacă trebuie să o facem și ne cunoaștem cu o afecțiune respiratorie, să purtăm mască”, spune medicul Cristian Oancea.
Episoade de nor de praf saharian se înregistrează în fiecare an, precizează specialiștii.