Octavian Jurma: Singurul lucru în privința tulpinilor braziliană și sud-africană este să luăm măsuri rapid; nu e suficient doar în Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 9 martie 2021, 16:52
Articol de Radio Timișoara, 9 martie 2021, 16:52
Confirmarea tulpinii braziliene a coronavirusului în România ar trebui să facă autoritățile să dispună declararea stării de urgență la nivel național, este de părere medicul timișorean Octavian Jurma, supleant al reprezentantului primarului Timișoarei în Consiliul de Administrație de la Spitalul „Victor Babeș”.
Până la această oră au fost depistate două cazuri de infectare cu tulpina braziliană în București, la stadiul de transmitere comunitară, spune Octavian Jurma.
„Singurul lucru pe care îl putem face în privința tulpinii sud-africare și a celei braziliene este să luăm măsuri rapid acum. Și nu este suficient să le luăm doar în Timișoara. Chiar dacă noi am reuși să sterilizăm complet și să avem zero cazuri, în momentul în care ne-am relaxa i-am invita pe toți ceilalți care pot să circule că Timișoara e verde, nu mai e nicio restricție. Ar veni din toate focarele și ne-ar infecta și am fi exact de unde am plecat în două sau trei luni. Cea mai mare problemă pe care o avem este că, de fapt, între nivelul local și nivelul național nu mai există alte măsuri intermediare, nu se poate lua o carantină zonală. Atunci înseamnă că următoarea măsură este starea de urgența națională. Nu trebuie să fie o sperietoare”, spune Octavian Jurma.
Tulpina braziliană afectează mai repede, chiar și persoane care au fost deja infectate și poate produce o formă mai gravă de boală, mai spune Jurma:
“În Manaus, o localitate din Brazilia, în care a fost o imunizare naturală în masă, a fost un dezastru. Un studiu apărut în Science a arătat că 76% din populația din Manaus au fost imunizați natural. Ceea ce a speriat și nedumerește lumea științifică este faptul că după doar nouă luni a revenit un val cu această tulpină braziliană care a decimat același oraș. Atâta vreme cât virusul este în circulație, iar scopul său este să găsească o soluție. Iar felul în care arată această computație, acest calcul biologic, este prin mutații”, explică Octavian Jurma.
Săptămâna trecută au fost anunțate și primele două cazuri din România confirmate cu varianta sud-africană a coronavirusului, la o femeie din București și un bărbat din Pitești. În privința tulpinii din Marea Britanie, la această dată, în Timiș au fost identificate 28 de persoane infectate.