Persoanele care s-au tratat de COVID-19 fără ajutorul medicilor nu vor primi certidicatul digital european
Românii care s-au infectat cu noul coronavirus și s-au tratat acasă, fără să apeleze la medici nu vor putea obține certificatul digital european pentru COVID-19.
Articol de Radio Timișoara, 11 iunie 2021, 07:44
Explicația a fost dată de premierul Florin Cîțu, prezent într-o vizită de lucru la Timișoara.
„Am întrebat și eu acest lucru, dacă s-au tratat acasă dar figurează în baza de date și știm că au trecut prin boală, atunci vor fi incluse. Dacă sunt persoane care au trecut prin boală și nu știu, atunci nu pot să fie în baza de date. Soluția cea mai simplă este vaccinarea, ne-am vaccinat, nu mai există astfel de probleme. De obicei, când te tratai acasă și aveai simptome, sunai la DSP și te lua în evidență, deci exista acea procedură. Dacă nu ai sunat la DSP, nu există o dovadă că ai trecut prin boală, pentru că există și reversul medaliei și trebuie să avem exact documentat”, spune Florin Cîțu.
O necunoscută rămâne deocamdată situația celor care au avut simptomele bolii, au fost testate pozitiv, dar nu apar în evidențele inspectorilor de sănătate.
„Dacă există cazuri speciale, persoane care documentate că au avut COVID, putem să vedem cum vor fi introduse. Ar fi bizar să nu existe în baza de date, dacă au avut boala. Ar trebui ca toate persoanele să fie în baza de date. Dacă există astfel de scăpări, cu sigurană le vom remedia”, spune Florin Cîțu.
Certificatul digital european pentru Covid-19 va deveni operațional în România la 1 iulie. Rolul lui, spun autoritățile, este de a facilita călătoriile între statele membre la nivel național. Documentul va putea fi descărcat de persoanele care s-au vaccinat împotriva Covid-19, cei care au trecut prin boală sau pot dovedi absența infectării printr-un test PCR negativ.