Pionierat în educația medicală: Facultatea de Asistență Comunitară pregătește specialiști pentru piața internă și externă
Facultatea de Asistență Comunitară și Îngrijiri Paliative a primit primii studenți în actualul an universitar.

Articol de Radio Timișoara, 1 aprilie 2025, 18:03
Unul dintre programele de studii, înființate în premieră la noi în țară, de Universitatea de Medicină din Timișoara poate răspunde nevoilor de pe piața internă și externă.
Facultatea de Asistență Comunitară și Îngrijiri Paliative a primit primii studenți în actualul an universitar. Cursurile se desfășoară în limba română, însă există intenția de a fi predate și în engleză.
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie, Octavian Crețu, spune că programul de studii poate revoluționa domeniul îngrijirilor la domiciliu și al celor paliative.
“Am inclus, încă din acest an Facultatea de Asistența Comunitară și Îngrijiri Paliative, unde nu există pe piață la ora actuală calificarea. Noi am început un fel de pionerat la calificarea asta și cu siguranță, la un moment dat, va fi foarte solicitată, atât pe plan intern, în așezămintele pentru persoane în vârstă sau pentru copii, cât și pe plan extern, unde probabil că vor lucra pentru o singură familie. Este 2 în 1, fiind atât îngrijitor, dar având și basicul medical. Nu trebuie să ai o persoană infirmieră care să îngrijească și un asistent medical care să vină periodic cu îngrijire la domiciliu. Va fi benefic salarial atât pentru ei, dar și pentru persoanele îngrijite, fiind mai calificați”, spune Octavian Crețu.
Un al doilea program înființat de Universitatea de Medicină din Timișoara este masterul de Toxicologie, necesar în condițiile înființării în țară a mai multor centre de tratament și recuperare a persoanelor cu adicții.