Povestea medicului care s-a întors în România ca să dezvolte un proiect de educație terapeutică oncologică
Articol de Radio Timișoara, 13 iunie 2022, 08:54
Dezvoltarea unui proiect de educație terapeutică în domeniul oncologic pentru pacienți și familiile lor este gândul cu care doctorul Silviu Corbu s-a întors în România, dupa mai mulți ani petrecuți în străinătate.
Plecat la început să lucreze pentru perioade mai scurte, doctorul Corbu a ajuns la un moment dat să se stabilească permanent peste granițe. Momentul a coincis cu criza medicamentelor în România, perioadă care venea după multe alte crize sanitare care au generat un adevărat exod al medicilor, povestește doctorul Corbu.
“Am prins generația după rezidențiatul furat. La 2 ani de zile, peste 50% din colegii mei erau plecați din țară. Prin 2004, am început partea de cercetare, am fost director național pe programe de cercetare, viață și sănătate, cercetare de excelență în străinătate. Am început să ies în 2009, 6 luni pe ani eram plecat. Am lucrat peste tot, exceptând Australia. În urma problemelor de aprovizionare cu medicamente care s-au întețit undeva în anii 2013 – 201414 mai mult, în perioada 2014-2016, am luat decizia de a pleca definitiv”, relatează Silviu Corbu.
Chiar dacă în străinătate avea din punct de vedere material tot ce își dorea, doctorul Corbu și-a dorit tot timpul să se întoarcă în România.
“În perioada 2016 și până când m-am întors, am păstrat tot timpul legătura și am sperat că voi găsi un centru în care să pot să fac ceea ce trebuie, normal. Și am consiliat centre oncologice din Constanța, București, Pitești, Ploiești, Bistrița, Oradea. Din păcate, n-a fost să fie. Adică am avut situația în care m-am întâlnit cu manager sau director de centre care erau sub nivelul intelectual al secretarei. A fost situație în care lucrurile au pornit bine și s-au degradat pe parcurs, inclusiv oameni care făceau lucrurile doar de fațadă, dacă vrei să-i spui”, spune Silviu Corbu.
Ajuns în Banat, doctorul Corbu s-a implicat în deschiderea și înființarea unei clinici private de oncologie la Dumbrăvița. Acum, medicul și echipa din care face parte vor să ducă tratarea cancerului la un alt nivel.
“Ce am vrut de fapt să fac nu este să fac oncologie, că poate sunt alți oncologi mult mai bun ca minte. Ceea ce am vrut să fac eu personal și să aduc pentru țara asta a fost ceea ce am învățat pe dincolo, adică educație terapeutică pentru pacientul oncologic și pentru familia lui. Depistăm mulți stadii avansate, metastatice. Țările dezvoltate descoperă 70-80% în stadii incipiente. Noi tratăm cu medicamente foarte scumpe, greu de tolerat, cu multe efecte secundare. Mulți pacienți, din cauza lipsei de educație, renunță la tratamente. Ei tratează cu medicamente, metode simple, cu rezultate excelente. Nouă ne mor foarte mulți pacienți, ajung în situații în care au nevoie de îngrijiri paliative și așa ei fac și economii, au și populație fericită, îi reintegrează socio-profesional și familiar”, mai spune medicul Silviu Corbu.
Medicul Silviu Corbu consideră esențial în tratarea cancerului educarea populației astfel încât boala să fie descoperită în fază incipientă. Exemplu este cancerul mamar, pentru a cărui depistare nici nu e nevoie de mamografie, fiind suficient un consult și o ecografie făcută de specialist.
Ascultați reportajul realizat de Daniel Dancea: