Procedura medicală care elimină sute de afecțiuni genetice la nou-nascuți va fi disponibilă la Timișoara
De anul viitor, părinţii care aduc pe lume un copil în urma fertilizării in vitro la Timișoara vor beneficia de o procedură medicală ce poate elimina peste 200 de afecţiuni genetice.
Articol de Radio Timișoara, 26 mai 2015, 14:10
Procedura este folosită în prezent de medicii britanici, însă va fi implementată şi la Timişoara, cel mai probabil de la începutul anului viitor.
Laboratorul Centrului Regional de Genetică Medicală al spitalului Louis Ţurcanu dispune de aparatura necesară dar și de resursele umane necesare, precizează preşedintele Societăţii Române de Genetică Medicală, medicul pediatru Maria Puiu.
Noua procedură medicală face posibilă eliminarea unor patologii rare cum ar fi sindromul Down. Este vorba de 200 de afecţiuni genetice pe care copilul le-ar putea moşteni de la părinţi şi bunici. Tehnica poate fi aplicată însă doar în cazul fertilizării in vitro, precizează preşedintele Societăţii Române de Genetică Medicală, medicul pediatru Maria Puiu
Este vorba despre o tehnică de diagnostic antenatal și numai pentru reproducerea asistată, deci nu pentru nașterile naturale. Tehnica presupune să se obțină mai mulți embrioni și, pentru că se știe că în familia respectivă există o anumită genă cu mutație, deci o anumită boală, atunci sunt căutați embrionii care nu au gena cu afecțiunea respectivă, cu mutația respectivă.
Pentru aplicarea procedurii medicale ar mai fi nevoie şi de o bună colaborare cu medicii ginecologi din vestul ţării, care realizează fertilizare in vitro.