Proiect amplu de modernizare a Ambulatoriului de la Spitalul Județean din Timișoara. De ce sunt esențiale aceste servicii medicale?
Spitalul Județean din Timișoara continuă să se transforme într-un hub regional de sănătate, prin modernizarea Ambulatoriului în urma unui proiect de 16 milioane de lei.
Articol de Radio Timișoara, 30 iulie 2024, 17:18
Ambulatoriul ar trebui să fie un proiect strategic pentru România. În toate țările avansate, serviciile de acest gen s-au dezvoltat foarte mult pentru că astfel se prevină internarea pacienților.
Tratamentul în ambulatoriu înseamnă practic asistență medicală fără internare, iar pentru ambulatoriul Spitalului Județean din Timișoara au fost atrase finanțări prin PNRR. Fondurile, în valoare de peste 3,2 milioane de euro, sunt necesare pentru extinderea, modernizarea și dotarea ambulatoriului.
Intenția este ca oamenii să înțeleagă că regularitatea consulturilor medicale înseamnă tratament din timp, când afecțiunile sunt un stadiu incipient, spune managerul Spitalului Județean din Timișoara, Dorel Săndesc.
“Marea majoritate a explorărilor se pot face în ambulator, se depistează precoce boala, se pune pacientul pe tratament și, astfel, iată, scade numărul de internări. Vă dau un exemplu, la AKH (Spitalul Universitar din Viena), au 100.000 de internări pe an, dar au 11,5 milioane de consulturi în ambulatoriu. Acest raport e mult mai mic la noi și trebuie să mergem pe această linie. Una din condițiile importante este să ai material, spații adecvate, dotări adecvate”, spune medicul Dorel Săndesc.
Nu doar ambulatoriul Spitalului Județean intră în modernizare, ci și cele de la Pediatrie, pentru studenți și pentru sportivi. Investiția include dotarea ambulatoriilor cu tehnologie medicală de ultimă generație, mai spune Dorel Săndesc.
“Noi avem mai multe ambulatorii, având mai multe clădiri. În primul rând, modernizare și apoi dotare cu echipamente specifice, astfel încât să putem asigura un nivel foarte bun al serviciilor ambulatorii”, spune Dorel Săndesc.
Prioritate pentru CJAS
Ambulatoriul de specialitate este o prioritate în sănătatea publică și pentru Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pentru că vorbim și de reducerea costurilor cu bolnavii, spune directorul CJAS, Victor Dumitrașcu.
“Se pot rezolva foarte multe cazuri în Ambulator și pacienții nu se mai internează în spital doar pentru a-și face investigații de laborator, de imagistică, pentru a se pune diagnosticul. Este foarte important un diagnostic precoce, mai ales în boli grave, cum este, de obicei, cancerul, unde trebuie un tratament personalizat”, spune Victor Dumitrașcu.
Hub medical regional
Lucrările și procedurile de achiziție au demarat deja, iar Spitalul Județean trebuie să ajungă, până în 2029, un veritabil hub medical regional, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.
“Vom avea, practic un spital regional de facto, chiar dacă în strategia națională Timișoara nu are prevăzut un astfel de spital. Dar noua maternitate, clădirea de Mari Arși și, iată, Ambulatoriul nou, viitoare nouă recepție la Spitalul Județean și încă două proiecte care urmează a fi depuse pe Programul Operațional de Sănătate vor contura această nouă față a Spitalului Județean și această nouă valență a spitalului de a deveni cel mai modern și cel mai bine pus la punct spital din vestul României”, spune Alin Nica.
După finalizarea lucrărilor, serviciile medicale ambulatorii vor deveni mult mai complexe prin extinderea infrastructurii prespitalicești pentru cele 28 de specialități existente. De asemenea, se va crea infrastructura necesară pentru screeningul esențial în depistarea cancerului, bolilor cardiovasculare și tuberculozei, principalele cauze de deces în România.