Recomandarea nutriționiștilor: Atenție la mâncărurile grele de pe masa de Paști
Nutriționiștii recomandă atenție sporită la mâncărurile consistente de pe masa de Paști. Trecerea de la un regim alimentar restrictiv la unul încărcat de alimente cu multe grăsimi, zaharuri și mai ales în cantități mari, poate avea efecte negative asupra sănătății.
Medicul nutriționist Iren Alexoi spune că meniul de sărbători trebuie să fie astfel programat încât să nu producă un șoc organismului. Recomandat ar fi să profităm din plin de varietatea alimentelor de sezon.
“După perioada postului punem pe masă multe bunătăți care, din păcate, conțin foarte multe uleiuri, grăsimi, sare, zahăr pentru că de sărbătorire și prăjituri. Plus că la noi, la români, unde mergi vizită, ți se pune multă mâncare pe masă, de la nicio masă să nu lipsească legumele. Este perioada în care avem frunze verzi, este foarte important să mâncăm salate, să ne folosim de toate proprietățile legumelor cu frunze verzi, mă refer la urzici, mă refer la spanac, mă refer la leurdă. Deci avem o gamă bogată de legume cu frunze verzi, să mâncăm poate la prânz, să înlocuim un prânz bogat sau fast-food cu o gamă de legume cât mai diversificată ca și culoare. Cu cât ai mai multă culoare, cu atât mai sunt mai mulți antioxidanți în acea farfurie”, spune medicul nutri’ionist Iren Alexoi.
Articol de Radio Timișoara, 15 aprilie 2023, 06:24
De asemenea, este recomandat să nu ocolim supele și ciorbele, alimentele bogate în fibre și, lângă carne, să consumăm murături în saramură, pentru a ușura digestia.