REPORTAJ/ Medicul Monica Cialma care a pus primul diagnostic de COVID-19 în Timiș: A fost un an cu suișuri și coborâșuri
Articol de Radio Timișoara, 27 februarie 2021, 07:50 / actualizat: 27 februarie 2021, 9:28
Primul pacient diagnosticat cu coronavirus la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara a fost internat, în urma cu un an, în data de 28 februarie 2020. De atunci, peste 3.000 de bolnavi COVID-19 au fost tratați în unitatea medicală a cărei echipă s-a organizat extrem de repede.
Doctorii de la Spitalul “Victor Babeș” au fost preocupați de reorganizarea unității medicale, însă, din ianuarie, anul trecut. Era previzibil că virusul va ajunge și în țara noastră și Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara va primi pacienți infectați SARS-CoV-2. Într-adevăr, la scurt timp au apărut deja primele suspiciuni, iar pe 28 februarie, medicul Monica Cialma a pus primul diagnostic de COVID-19.
“Am început în ianuarie să ne pregătim, știam că va ajunge și la noi, știam că vom pleca la un moment dat pe un drum despre care nu știam când începe și când se termină. La începutul lui februarie, au apărut primele suspiciuni, deja am început să creăm niște circuite, să reorganizăm spitalul. În 28 februarie am avut primul caz pozitiv care a fost tratat cu succes și au urmat clipe multe și frumoase din punct de vedere emoțional, emoționante, câteodată, și emoțional și fizic, am avut foarte multe bătălii câștigate dar am avut și războaie pe care le-am pierdut, din păcate în această pandemie”, spune Monica Cialma.
Protocolul medical pentru infecțiile SARS îi era deja cunoscut doctorului care, cu 10 ani în urmă, a pus și primul diagnostic AH1N1.
“Eu, întâmplător, cu zece ani în urmă am mai prins și AH1N1. Așa a vrut Dumnezeu, probabil, tot primele suspiciuni și primul pacient a fost al meu. Tot cu ochelari, cu mască, tot cu bonetă, tot un circuit separat, exact ca și ca acum. În principiu, cam 90% seamănă foarte bine cu ceea ce am făcut la AH1N1”, spune medicul timișorean.
Bolnavii primesc îngrijiri din partea personalului complet echipat și protejat de contaminare. Interacțiunea este umanizată de tonul vocii și de privirea caldă, înțelegătoare așa că, întâlnirea dintre medic și pacienții vindecați este cu atât mai emoționantă.
“Peste 90% din pacienții mei au venit și m-au văzut, când s-au restabilit și au putut să ajungă la spital și au fost în putere să vină. Am avut surprinderea în oraș, la cumpărături, că m-au recunoscut după voce. Alții mi-au spus că după ochi. Am avut câteva cazuri care m-au surprins plăcut”, mai spune medicul din Timișoara.
A fost un an cu epuizare fizică și emoțională, potrivit medicului Monica Cialma care spune ca nu îi uită niciodată pe pacientii pe care nu i-a putut salva.
“A fost cu suișuri și coborâșuri, cu epuizare fizică dar cel mai mult emoțională, cu bucurii foarte multe dar și cu tristețe pentru toți cei pe care i-am pierdut”, spune Monica Cialma.
De un an de zile, doctorul Monica Cialma nu știe cum arată locurile în care oamenii se înghesuiesc pe terase, la cumpărături ori distracții. Ea se îmbracă zilnic în “costumul broască”, așa cum îl numește fetița ei și, aproape ca în povești, face minuni în fiecare zi.
Ascultați reportajul realizat de Felicia Ristea: