S-a defectat computerul tomograf de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara. Nu se mai pot face investigații imagistice pacienților cu COVID-19
Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara nu mai poate efectua investigații imagistice de tip computer tomograf pacienților cu COVID-19. Aparatul a cedat din cauza suprasolicitării, iar spitalul are nevoie de un al doilea aparat similar.
Articol de Radio Timișoara, 1 aprilie 2021, 12:21
Conducerea spitalului a trimis un memoriu în acest sens Prefecturii, Primăriei, Consiliului Județean și Direcției de Sănătate Publică.
Computerul tomograf este aparatul cu ajutorul căruia se realizează investigaţiile imagistice pentru depistarea gradului de infecţie cu SARS-CoV-2, astfel că medicii pot vedea cât de puternic sunt afectați plămânii.
“Am atras atenţia încă de la începutul lunii ianuarie că CT-ul pe care l-am folosit la capacitate maximă în toată această perioadă poate să cedeze în orice moment. De la lună la lună, numărul investigaţiilor imagistice a crescut exponenţial. Doar în ultimele şase luni am făcut aproximativ 10.000 de scanări unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. De peste 1.000 de ori mai multe decât în perioada similară din 2019. Acestora li se adaugă alte câteva mii de investigaţii făcute pacienţilor cu alte afecţiuni pulmonare. Din păcate, de ce ne era frică nu am scăpat. Una dintre componentele esenţiale ale aparatului s-a consumat şi trebuie înlocuită. Este vorba de tubul de raze fără de care CT-ul nu poate funcţiona”, spime directorul medical al spitalului, Diana Manolescu.
Intervenţia pentru înlocuirea piesei poate dura o săptămână, timp în care aparatul nu poate fi folosit.
Diana Manolescu mai spne că există riscul ca și după reparație, aparatul să intre în colaps în câteva săptămâni în condițiile în care este folosit continuu timp de 12 ore pe zi.
Computerul tomograf de la Spitalul de Boli Infecţioase a fost achiziţionat în 2018.