Semnal de alarmă. Medicina de familie riscă să dispară din cauza subfinanțării
Medicina de familie va fi desființată, dacă nu va fi finanțată corespunzător, atrage atenția președintele Societății pentru Medicina Familiei Timiș.
Articol de Radio Timișoara, 10 ianuarie 2024, 17:15 / actualizat: 21 ianuarie 2024, 13:14
Alocarea bugetară a fost diminuată cu un sfert, față de anul trecut, iar deconturile pentru activitatea sanitară întârzie, astfel că atât cabinetele, cât și centrele de permanență au ajuns sa funcționeze cu bani aduși de acasă, spune Mihai Iacob, președintele Societății pentru Medicina Familiei Timiș.
“Practic desființează medicină de familie dacă vor scădea veniturile, în contextul în care există o subfinanțare cronică de peste zece ani de zile. Medicina primară și medicina de familie a primit o ușoară majorare doar din luna august și care niciodată nu a venit pentru că plățile au fost tot restante în ultima perioadă. Deci această alocare bugetare cu o scădere de 25% sigur va crea mari probleme în ceea ce privește menținerea personalului medical în cadrul medicinei de familie”, spune președintele Societății pentru Medicina Familiei Timiș.
Toate acestea duc la o reticență a tinerilor specialiști, față de medicina de familie, lucru care se va reflecta direct asupra sănătății populației, spune Mihai Iacob.
“De ani de zile știm că este o specialitate în care sunt multiple probleme și mai ales din punct de vedere al perspectivei financiare și a stabilității. Un viitor tânăr sigur că va evita intrarea în astfel de specialitate în care nu ai o perspectivă. Este momentul să tragem un semnal de alarmă”, mai spune Mihai Iacob.
Deocamdată în Timiș sunt doar câteva localități mărginașe care nu au medic de familie. Situația însă, s-ar putea acutiza, avertizează Mihai Iacob, pe fondul intrării la pensie a multor colegi din sistem.