Sorin Grindeanu: Libertatea de a nu-ţi vaccina copilul poate aduce atingere libertăţii mele. Sunt opt decese în Timiş din cauza nevaccinării
Premierul a mai declarat că rata de vaccinare în mediul rural este mai mare decât în mediul urban, rata de vaccinare la nivel naţional fiind de 65 la sută, în condiţiile în care media în Uniunea Europeană este de 95 la sută.
Articol de Radio Timișoara, 20 mai 2017, 16:20
În urma unei vizite la Spitalul de Copii din Timişoara, premierul a declarat că în ultimul an s-au înregistrat opt decese în Timiş din cauza rujeolei, toate la copii nevaccinaţi, judeţul situându-se pe primul loc în ţară în acest sens.
”Cele trei judeţe din vest, Timiş, Arad şi Caraş Severin, însumează cât jumătate din toată ţara, în această privinţă. Cauzele care au dus aici sunt diverse, nu cred că ne mai putem face că nu există. (…). Sper ca toată lumea să-şi dea concursul să rezolvăm problema, înţeleg că nu mai este o situaţie de lipsă de vaccin în acest moment”, a spus Grindeanu.
Întrebat dacă consideră oportună obligarea părinţilor să îşi vaccineze copiii, Grindeanu a declarat că înainte de a se ajunge aici, statul trebuie să ia toate măsurile pentru a asigura dozele de vaccin necesare. „Noi trebuie să ştim din timp de câte doze de vaccinuri e nevoie pe diverse categorii. Lucrul ăsta nu s-a prea făcut şi am intrat într-o situaţie de criză. Înainte de a obliga pe cineva să facă o acţiune de acest tip statul trebuie să facă altceva. Trebuie să se asigure că are necesarul de vaccinuri. Noi suntem în situaţia în momentul ăsta în care nu prea avem începutul (n.r. necesarul de vaccinuri). Lucrul acesta trebuie rezolvat în primul rând. Tebuie aşezat cadrul, să îl facem predictibil, să ştii din timp ce ai de făcut”, a declarat premierul.
Sorin Grindeanu a mai declarat că pentru stoparea epidemiei de rujeolă s-ar putea ajunge şi în situaţia în care părinţii să fie obligaţi să îşi vaccineze copiii. “Libertatea mea este deplină atâta timp cât nu atinge libertatea dumneavoastră. Libertatea de a nu-ţi vaccina copilul poate aduce atingere libertăţii mele atâta timp cât duce la o epidemie şi îmbolnăveşte toată lumea din clasă. S-ar putea să avem nevoie, pentru a stopa aceste focare, să avem o formă prin care să obligăm, pentru că altfel lucrurile se extind, a precizat șeful Executivului.
Premierul a mai declarat că rata de vaccinare în mediul rural este mai mare decât în mediul urban, rata de vaccinare la nivel naţional fiind de 65 la sută, în condiţiile în care media în Uniunea Europeană este de 95 la sută.