Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara are două zone pentru pacienți non-COVID. Manager: Cu SARS-CoV-2 ne vom mai confrunta dar vor fi replici slabe
Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara are, începând de astăzi, două zone albe unde sunt sunt reprimiţi pacienţii cu patologii non-COVID, între care şi cei cu tuberculoză.
Articol de Radio Timișoara, 10 mai 2021, 14:58
Managerul spitalului, dr. Cristian Oancea speră că de săptămâna viitoare să existe o a treia zonă albă.
“Spitalul a fost plin de cazuri COVID, dar de astăzi avem două zone albe, la Pneumologie, etajul I a rămas pentru Pneumologie, etajul II pentru Pneumologie tuberculoză şi parterul a rămas pentru COVID. Sperăm ca în maximum două săptămâni, şi parterul din corpul de Pneumologie să redevină zonă albă, cu păstrarea a două saloane pentru cazurile suspecte cu bronhopneumonii sau cu pneumonii de natură virală SARS-CoV-2, adică un fel de două ‘saloane galbene’ şi restul să se transforme în pneumonie acuţi. Urmează ca în maximum două luni, dacă indicatorii pentru COVID scad în acest ritm, să păstrăm circa 30 cel mult 40 de paturi pentru COVID la Boli Infecţioase, iar restul să transformăm în Boli Infecţioase non-COVID, pentru ca şi colegii de acolo să-şi deservească patologia. Astăzi, pentru prima oară după multe luni, am avut două locuri libere la ATI COVID pe spital”, spune medicul. Cristian Oancea.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase a mai precizat că în ultimul an cazurile de tuberculoză au fost trimise la Jimbolia și la sanatoriul de specialitate de la Brad. Începând de astăzi, bolnavii vor fi aduși înapoi la spitalul din Timișoara.
Pneumologul spune că în ultimul an patologia tuberculoasă a fost trimisă la Jimbolia şi la sanatoriul de specialitate de la Brad, dar de astăzi se pot reinterna la Spitalul ‘Victor Babeş’ cazurile de tuberculoză şi aceşti bolnavi vor fi readuşi înapoi.
Potrivit managerului Spitalului ‘Victor Babeş’ Timişoara, după revenirea la normalitate, dotările ATI rămân aici şi vor deservi pacienţii non-COVID, menţinându-se şi câteva paturi pentru cazuri COVID.
Medicul Cristian Oancea adaugă că patologia COVID nu va dispărea complet acum, dar vor fi replici mai slabe, câţiva ani.
“Ce a fost mai greu a trecut, dar cu patologia SARS-CoV-2 ne vom mai confrunta, va fi la fel ca şi la gripă, câţiva ani vom mai vorbi despre ea. Va mai fi în toamnă o replică mai palidă, probabil va fi tulpina indiană, vor mai fi replici, dar nu de intensitatea celor din valurile II şi III”, mai spune. Cristian Oancea.