Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara, asaltat de numărul mare de pacienți cu COVID-19
Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara fac față cu greu numărului mare de pacienți care ajung la spital pentru a fi evaluați după ce au fost diagnosticați cu COVID-19.
Articol de Radio Timișoara, 18 martie 2021, 19:24 / actualizat: 19 martie 2021, 6:25
Potrivit directorului de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, Cristian Oancea, în fiecare ajung între 80 și 100 de persoane care trebuie să fie evaluate:
„În punctul de triaj, care este unic pe județ, media de la zi la zi este de 80 – 100, am avut și peste 100 de pacienți pe care i-am evaluat. O evaluare a unui pacient necesită o anamneză corect făcută, după care recoltare de sânge pentru markeri de inflamație și evaluare imagistică, radiografie toracică sau computer tomograf în funcție de simptomatologia pacientului. Un pacient poate să aștepte între una sau două ore. Depinde foarte mult de Serviciul de Ambulanță care efectiv în perioada aceasta este sub asediu, în cât timp au mașini să trimită ca să-i aducă și să îi ducă acasă”, spune Cristian Oancea.
Medicul Cristian Oancea a făcut apel la oameni să aibă răbdare dacă vor să beneficieze de servicii medicale de calitate:
“Rugăm lumea să aibă răbdare pentru că la noi nu e fast-food. Dacă vrem să avem un diagnostic corect și niște analize corecte, trebuie să abordăm problema serios. A doua zi urmează ca pacienții care au trecut prin triaj să primească prin e-mail sau pe alte metode de comunicare cu profil de date securizat, rezultatul analizelor și rezultatul imagisticii și în funcție de asta rămâne în evaluare la medicul de familie sau se internează într-o unitate de profil”, spune Cristian Oancea.
Pacienții care nu se internează în spital în urma evaluării pot beneficia de serviciul de telemedicină. Prin acest serviciu, pacienții care au nevoie de oxigen pot beneficia de aparate puse la dispoziție prin proiectul Oxigen inițiat de Primăria Timișoara.