Ucigaşul tăcut, sau în termeni medicali hipertensiunea arterială
Este o afecțiune care duce, anual, la peste 9 milioane de decese, la nivel global. Din păcate, nu întotdeauna apar simptomele. De cele mai multe ori, persoanele cu tensiune arterială crescută au glicemia ridicată sau valori crescute ale colesterolului şi prezintă un risc mare de atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale. Chiar dacă ştiu că este bine să facă periodic un control pentru supravegherea stării de sănătate, prin care se poate depista precoce boala, cei mai mulţi timişoreni recunosc că au început să meargă la medic abia după o anumită vârstă.
Articol de Carla Chiu, 30 iunie 2014, 08:30
„O dată pe an, am afecțiuni mai aparte. Sunt operată la glanda tiroidă, dar nu merg pentru controale anticipate”, recunoaște o timișoreancă.
Pentru a ne feri de boli, este foarte important stilul de viaţă pe care îl urmăm. De cele mai multe ori, însă, nu respectăm câteva recomandări simple făcute de medici: nu mâncăm sănătos, fumăm, consumăm alcool şi de prea puţine ori avem timp să facem mişcare.
„Am descoperit de 7 – 8 ani mersul pe jos și importanța mișcării. Sigur, conștientizez și importanța unei alimentații sănătoase, dar nu am timp mereu să urmez un regim sănătos”, spune o altă femeie.
Hipertensiunea arterială nu are simptome specifice, de aceea se mai numeşte „ucigaşul tăcut”, iar în majoritatea cazurilor nu i se poate preciza cauza.
Sursa Foto: incomemagazine.ro