Săptămâna luminată, tradiții și obiceiuri în Banat
Credincioșii de rit bizantin intră în Săptămâna luminată, dedicată speranței și bucuriei unui nou început.
Articol de Radio Timișoara, 6 mai 2024, 07:00
Învierea lui Hristos aduce cu sine o simbolistică deosebită în credința populară din satul arhaic românesc. Oamenii au asociat Învierea cu o conexiune între lumea celor vii și a celor morți. Se fac pomeni în cimitir, iar oamenii se roagă pentru sufletele celor plecați.
“În toată această perioadă dinainte și până după Duminica Tomii, cerurile sunt deschise și cei care mor, zice tradiția, merg direct în grădina raiului. Tot în în această perioadă sunt foarte multe locuri s-au văzut jucând bani, adică tradiția cu focul de pe comoară. Avem Duminica Tomii care este pentru sufletele celor plecați, pentru că în această duminică, în Banatul de munte, de exemplu la Ciclova, se fac mari slujbe în cimitir și fiecare participă cu o cotăriță cu dulciuri, cu tort, cu prăjituri, cu ouă roșii, bineînțeles, cu colăceni. Aceste daruri se împart, după ce slujba se termină, în cimitir, pentru sufletul celor plecați”, spune etnologul Maria Mândroane.
În toată săptămâna, oamenii sunt chemați din nou la biserică pentru slujbele ținute cu bucurie în cinstea binelui care a învins întunericul.
“Săptămâna luminată, vedeți ce denumire frumoasă are, pentru că este sub razele binecuvântate are luminii care a răsărit din mormântul Domnului nostru Isus Hristos. Săptămâna luminată are cele două zile de Paști, luni și marți, iar vinerea sărbătorim Izvorul tămăduirii. Săptămâna se încheie cu sâmbăta aceasta din săptămâna luminată, toată săptămâna fiind dăruită de noi, de preoți, de credincioși, de monahi Învierii Domnului nostru Isus Hristos”, spune preotul Ionel Popescu de la Mitropolia Banatului.
Săptămâna aceasta oamenii se bucură în continuare și de toate bucatele de sărbătoare, după lungul post al paștelui încheiat cu cea mai dură săptămână, cea în care mulți au ținut post negru.
După datina străveche, începând cu această săptămână și până la Rusalii, creștinii se salută cu “Hristos a înviat” și „Adevărat a înviat”.
Reporter: Ioana Sapianu