Ascultă Radio România Timișoara Live •  Cartea si locul: Bogdan Suceava - Mihaela Ioncelescu

Ședință festivă a Consiliului Local, la 31 de ani de la Revoluția din 1989. Povestea unui erou, relatată de primarul Timișoarei

Evenimentele dedicate celor 31 de ani care au trecut de la declanșarea Revoluției din decembrie 1989 au început, la Timișoara, cu o ședință festivă a Consiliului Local. La eveniment au luat parte, cu respectarea regulilor sanitare, reprezentanții asociațiilor de revoluționari și oficialități, dar și mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.

Articol de Radio Timișoara, 16 decembrie 2020, 16:00

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a mărturisit că, de-a lungul timpului, și-a pus întrebarea de ce a pornit revoluția din orașul de pe Bega. Edilul a precizat că libertatea face parte din spiritul orașului și a ținut să sublinieze că revoluția a fost făcută de oameni în carne și oase. Din acest motiv, Dominic Fritz a prezentat povestea unui erou al revoluției din 1989.

“Ceea ce mi-am dorit să descopăr, în anii petrecuți la Timișoara, a fost povestea timișorenilor despre Revoluție, a lor personală, din acele zile, cea pe care o transmit copiilor și nepoților și strănepoților. Memoria acelor zile, care va rămâne pentru totdeauna în familiile lor, ca o moștenire prețioasă. Timișoara acelor zile este un puzzle format din toate aceste istorii personale, iar una dintre ele o să o împărtășesc, azi.

Femei și bărbați care au luat un mic dejun, s-au îmbrăcat, și-au îmbrățișat copiii, și-au privit părinții și au plecat de acasă să moară. Unul dintre acești oameni este Edita Reiter. Povestea Editei a rezistat timpului pentru că moartea ei a marcat pe altcineva, pe viață.

Era 19 decembrie 1989 și, cu o zi mai devreme, Geta împlinise 35 de ani. Voia să meargă la niște prieteni care, în mod îngrijorător, nu apăruseră la mica serbare de ziua ei. Lângă Spitalul Județean  o Dacie opri brusc lângă Geta și a lăsat în drum trupul fără însulflețire al unei fete. O fată mignonă în jeanși roșii, Geta încă-i mai vede și azi.

Singură pe stradă, se apropie de corpul inert și rece și-i zări fața tânără, relaxată. Știa ce se întâmpla în acele zile în oraș, știa că are legătură cu revoluția. A apucat să-i scoată buletinul din haină și să-i verifice numele și adresa, înainte ca, tot de nicăieri, să apară o salvare, în care doi brancardieri să încarce trupul femeii.

În ziua următoare, Geta a reușit să ajungă în Iozefin, unde stătea femeia, și a vorbit cu o vecină. Victima se numea Edita Reiter, lucra la Institutul de Sudură și Încercare a Materialelor, plecase să-i ia medicamente mamei sale în vârstă și nu s-a mai întors. Se pare că, în încercarea de a speria muncitorii de la ELBA pe cale de a participa la revoluție, s-a deschis focul dinspre un transportor amfibiu blindat și au fost împușcate mortal Edita și încă o femeie.

Geta a mers apoi în centrul orașului. Furia și tristețea îi alungaseră frica. I se părea nedrept că un om atât de tânăr și-a pierdut viața.

31 de ani mai târziu, consideră ca schimbarea s-ar fi putut produce fără victime și că acea femeie avea dreptul să trăiască. I se strânge inima când se gândește la toate lucrurile bune ce i s-ar fi putut întâmpla ei și celorlalți care au fost uciși.

An de an, în 18 decembrie, tot ce poate face e să aprindă acasă o lumânare în memoria fetei în jeanși roșii. Din 1989 nu-și mai sărbătorește ziua de naștere, îmi spune Geta: Ziua mea e în fiecare zi, pentru că trăiesc”, a relatat Dominic Fritz.

Sorin Oprea, unul dintre revoluționarii timișoreni, a vorbit despre importanța recunoașterii meritelor celor care au dat dovadă de curaj în 1989.

“Propriu-zis, noi, revoluționarii suntem cunoscuți ca președintele asociației X, dar nimeni nu cunoaște cine suntem de fapt în toată revoluția aceasta. Noi suntem doar revoluționari. Atât. Nu suntem doar atât, noi suntem acei lideri. Să te întâlnești pe vremea comuniștilor cu un prim-ministru și să îi ceri scris ca Ceaușescu să demisioneze era un lucru mare. Am făcut-o”, spune Sorin Oprea.

La rândul său, Petrișor Morar a vorbit despre necesitatea reconstituirii adevărului istoric cu privire la ce s-a întâmplat în Decembrie 1989:

“Restituirea adevărului istoric va fi o reparație adusă demnității naționale, reprezentată de o majoritate tăcută, care trăiește onest, cu conștiința respectului de sine. Revoluția din decembrie 1989 a reușit să repună în valoarea lupta poporului român pentru o cauză nobilă, pentru libertate. Timișoara a oferit României cel mai înalt exemplu de solidaritate umană, de eroism. Oamenii adevărați din Timișoara, prin curajul lor, prin jertfa lor, au urnit din loc istoria României. Timișoara este, prin spiritul său, un oraș european, iar pe acest principiu putem să construim prezentul și viitorul țării noastre”, spune Petrișor Morar.

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a fost prezent la ședința festivă a Consiliului Local, fiind prezent pentru a doua oară la Timișoara în timpul evenimentelor care marchează revoluția din 1989.

“România trebuie să meargă înainte, trebuie să fie respect pentru democrație, pentru statul de drept, pentru piața liberă și oamenii care au dus România înapoi în ultimii zece ani nu trebuie să aibă un loc să poată face aceeași distrugere”, a spus ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

Social duminică, 11 mai 2025, 20:18

Șantier cu elevii la cursuri, într-o școală din Arad

Clădirea unei școli din municipiul Arad intră într-un amplu proces de modernizare fără ca elevii să fie mutați. Școala Gimnazială “Caius...

Șantier cu elevii la cursuri, într-o școală din Arad
Social duminică, 11 mai 2025, 19:39

Începe “Săptămâna universității” la USVT

40 de universități din aproape 30 de țări vor fi reprezentate la o conferință internațională organizată de Universitatea de Științele...

Începe “Săptămâna universității” la USVT
Social duminică, 11 mai 2025, 19:25

14 migranți descoperiți în zona de frontieră de la Nădlac

14 persoane care nu aveau dreptul să călătorească în Spaţiul Schengen au fost descoperite de poliţiştii de frontieră de la Nădlac, în...

14 migranți descoperiți în zona de frontieră de la Nădlac
Social duminică, 11 mai 2025, 19:22

Bilanțul incendiului de la Agora Mall Arad

Cauza incendiului izbucnit sâmbătă la Agora Mall din Arad este în continuare cercetată de pompieri. Salvatorii au rămas peste noapte la fața...

Bilanțul incendiului de la Agora Mall Arad
Social sâmbătă, 10 mai 2025, 16:02

Incendiu puternic cu mari degajări de fum la un mall din Arad. Sprijin de la ISU Timiș

Un incendiu cu mari degajări de fum a izbucnit la Agora Mall din Arad – fostul Galleria Mall – care urma să fie inaugurat la finalul...

Incendiu puternic cu mari degajări de fum la un mall din Arad. Sprijin de la ISU Timiș
Social vineri, 9 mai 2025, 22:02

Peste 1.000 de timișoreni la mitingul pro-Europa

Peste 1.000 de timișoreni au participat la mitingul ‘Un singur drum: Europa!’, organizat în Piața Operei de Iniţiativa Timişoara....

Peste 1.000 de timișoreni la mitingul pro-Europa
Social vineri, 9 mai 2025, 17:00

Episcopul romano-catolic de Timișoara, despre Papa Leon al XIV-lea: Este un papă pentru care este importantă misiunea

Alegerea Papei Leon al XIV-lea este una dintre cele mai rapide din istorie, spune Episcopul romano-catolic de Timișoara, Iosif Csaba Pál. Potrivit...

Episcopul romano-catolic de Timișoara, despre Papa Leon al XIV-lea: Este un papă pentru care este importantă misiunea
Social miercuri, 7 mai 2025, 14:19

Întâlniri literare între liceeni și scriitori contemporani în cadrul proiectului eLibrăria

Proiectul își propune să promoveze lectura și să faciliteze accesul la cultura scrisă tuturor elevilor prin organizarea a 10 întâlniri...

Întâlniri literare între liceeni și scriitori contemporani în cadrul proiectului eLibrăria