Șeful Institutului Seismologic Timișoara: Cutremurele din Banat sunt total imprevizibile, dar nu sunt distrugătoare
Banatul poate fi lovit oricând de un cutremur, susține șeful Institutului Seismologic din Timisoara, Dan Rău.
Articol de Radio Timișoara, 23 noiembrie 2017, 20:28
Potrivit șefului Institutului Seismologic din Timisoara, spre deosebire de cele din Vrancea, care se repetă la un anumit interval, cutremurele din Banat nu au un caracter ciclic, fiind mult mai greu de prevăzut.
Dan Rău are, însă, și o veste bună: Cutremurele din Banat nu sunt devastatoare.
“Sunt total imprevizibile, spre deosebire de Vrancea care are o perioadă de revenire de aproximativ 40 de ani. Un lucru este sigur: Banatul niciodată nu va putea genera un seism distrugător, deci de mare intensitate, pe când Vrancea e cu totul și cu totul altceva”, a explicat Dan Rău.
Șeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiș, locotenent colonelul Lucian Mihoc a explicat ce înseamnă în viziunea forțelor de intervenție un seism major.
“La nivel național a fost emisă o concepție privind acțiunea la seism, în sensul că au fost stabilite cinci ipoteze. Dacă vorbim de ipoteza nr. 4 din cele cinci, în această ipoteză sunt afectate județele din vestul țării, respectiv Timiș și Caraș-Severin. Vreau să menționez faptul că un seism major reprezintă acel seism care afectează cel puțin două județe limitrofe și cauzează un număr de cel puțin 50 de victime. Cam despre asta vorbim la seism major. Pentru că mișcări tectonice sunt și unele sunt normale conform specificațiilor Institutului Național de Fizică a Pământului”, a declarat șeful ISU Timiș.
Un studiu publicat recent de cercetărorii americani arată că numărul seismelor de mare intensitate va crește pe plan global în 2018, fenomenul fiind cauzat de o încetinire ciclică a mișcării de rotație a Pământului.