Sindicaliștii de la Filarmonica Banatul se tem de restructurări, deși au semnat noul CCM
Sindicaliștii de la Filarmonica Banatul din Timișoara se tem că potrivit noii organigrame prezentate de conducerea instituţiei Primăriei Timişoara le vor fi restructurate posturile.
Articol de Radio Timișoara, 20 noiembrie 2018, 19:13
Sindicaliștii susțin că semnarea contractului colectiv de muncă este doar unul din cele 13 puncte revendicate, celelalte rămânând nesoluţionate.
“Contractul colectiv de muncă este un cadru general, el ar trebui să fie specific pentru fiecare instituţie şi să se prevadă conform legii facilităţi sau proceduri pentru o bună funcţionare a activităţii. Au fost foarte puţine cazurile în care am reuşit să stabilim ceva în afara literei legii, cum a fost de exemplu stabilirea stagiunii pe un an de zile şi anunţarea programului cu cel puţin 30 de zile înainte, pentru ca şi noi să putem avea sarcini de serviciu ca toată lumea”, spune vicepreşedintele sindicaliştilor Filarmonicii Banatul, violonistul Călin Nanu.
Acesta spune că nu s-a reuşit nici stabilirea unor proceduri pentru colaborări, invitaţii în ţară şi străinătate..
“Noi suntem împiedicaţi să facem acest lucru. Unui coleg i s-a interzis şi să participe la un recent turneu în Olanda, chiar şi în condiţii de concediu fără plată. Acest lucru este grav cultural şi artistic pentru meseria noastră”, a precizat Nanu.
Viceliderul sindical a subliniat că propunerea de organigramă a Filarmonicii Banatul a venit în perioada de grevă din octombrie – noiembrie.
“Directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Gârboni, a spus că acea organigramă a fost o fumigenă, voind să testeze reacţia consilierilor, numai că fumigena are ştampilă, antet şi semnătura sa. Propunerea de hotărâre de consiliu local prevede o organigramă mai mică faţă de ceea ce noi avem la ora actuală. Motivaţia lor a fost că vor reduce nişte posturi deja vacante, numai că acele posturi sunt vacante pentru că unii dintre colegii noştri au ieşit la pensie sau au plecat din filarmonică, iar pe acele posturi ar trebui promovaţi colegi care au dreptul legal şi în locul lor să fie angajaţi tineri, pentru împrospătarea filarmonicii”, mai spune Călin Nanu.
Potrivit acestuia, în ultimii 12 ani, orchestra a pierdut 20 de instrumentişti din cei aproape 90 din vechea formaţie, în prezent, fiind o orchestră subdimensionată.
Joi, la Primăria Timişoara va avea loc o dezbatere privind organigrama artiştilor de la Filarmonica Banatul.
Sursa: Agerpres