Slujbă specială de sfințire a apei, de Bobotează, la Mănăstirea Hodoș-Bodrog
Câteva sute de pelerini sunt așteptați, astăzi, la mănăstirea Hodoş-Bodrog pentru a participa la slujbele de sfinţire a apei. Mănăstirea este cea mai veche din țară cu viață monahală neîntreruptă.
Articol de Radio Timișoara, 6 ianuarie 2018, 06:00
O tradiție specială este păstrată la mănăstirea Hodoș-Bodrog, aflată la o distanță de 15 kilometri de municipiul Arad. După slujba oficiată în biserica mănăstirii, preoții și călugării, împreună cu credincioșii, obișnuiesc să meargă pe malul Mureșului unde se oficiază o slujbă specială de sfințire a apei.
Mănăstirea Hodoş-Bodrog este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177, iar informaţiile unor istorici vorbesc despre existenţa unor călugări greci încă din secolul al XI-lea.
Tradiţia spune că mănăstirea a luat fiinţă după ce un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele din pământ Icoana Maicii Domului cu Pruncul Iisus, icoană făcătoare de minuni. Exact pe acel loc, credincioşii au construit o biserică, unde se află mănăstirea şi unde şi astăzi se mai păstrează Icoana.