Studenţii din căminele UPT au redus consumul de energie şi apă
Consumul de energie din campus a devenit preocuparea mai multor studenți implicați într-un proiect fianțat cu fonduri norvegiene.
Articol de Radio Timișoara, 4 aprilie 2024, 20:03
Un recent proiect al Universităţii Politehnica Timişoara a făcut apel la responsabilitate în rândul studenţilor din căminele universităţii cu privire la consumul de energie, apă şi reciclarea selectivă.
Tinerii au reușit să reducă anumiți parametri la consumul de resurse, inclusiv legat de apă sau colectarea selectivă, astfel încât să ajute și la reducerea amprentei de carbon. Rezultatul a fost o economie la energie de 23% şi de 44% la apă.
Inițiatorii proiectului speră să fi reușit să insufle noi comportamente pe termen lung, spune responsabilul de comunicare în cadrul proiectului, profesor Mariana Cernicova.
“Este un proiect dedicat identificării comportamentelor studenților în ceea ce privește consumul de resurse și formarea unor comportamente care să conducă la comportament sustenabil și la apropierea acelei ținte, pe care Agenda 2030 a Națiunilor Unite o stabilea pentru reducerea amprentei de carbon. Această țintă nu poate fi apropiată dacă nu converg mai multe comportamente. Alegerile pe care le face fiecare persoană și studenția este o perioadă de învățare au un impact major”, spune Mariana Cernicova.
În cadrul campaniei a fost lansată şi o competiţie între căminele UPT, câştigător fiind desemnat Căminul nr. 19, ai cărui studenţi au fost recompensaţi cu diplome şi câte un voucher pentru cumpărături, din partea unei firme private.
Proiectul a fost finanțat cu aproape 200.000 de euro prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul ”Programului de Energie din România”.