Surpare în Mina Lupeni: Un miner a decedat, doi au fost scoși în viață
Doi dintre cei trei mineri rămași blocați sub pământ în urma unei surpări în subteranul Minei Lupeni au fost scoși în viață. Salvatorii au reuşit să ajungă şi la cel de-al treilea miner blocat în mina de la Lupeni, însă acesta nu a supravieţuit, a anunţat ministrul Energiei, Toma Petcu.
Articol de Radio Timișoara, 6 octombrie 2017, 05:29
Surparea produsă ieri după-amiază a surprins trei oameni la peste 400 de metri sub pământ, într-un abataj cu o lățime de aproximativ 4 metri și o înălțime de 2 metri. La momentul producerii evenimentului, în abataj se aflau 11 persoane, dintre care opt au reușit să părăsească zona periculoasă.
Doi dintre cei trei mineri blocaţi în subteran au fost scoşi de salvatori, azi-noapte, după 10 ore de intervenţie. Primul miner a fost transportat în comă indusă cu elicopterul la Spitalul Floreasca, el având fractură de femur şi o fractură la umăr şi în stare de hipotermie, a declarat secretarul de Stat Raed Arafat. Cel de al doilea miner nu avea probleme grave, cu o uşoară rană la picior, dar superficială, fiind trimis la spitalul din Petroșani.
Potrivit lui Raed Arafat, minerul care a fost transportat la București cu elicopterul are 24 de ani, cel aflat într-o stare mai bună are 39 de ani, iar cel care a fost găsit decedat de către salvatori are 40 de ani.
Aflat de aseară la mina Lupeni, ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunțat că primul miner care a fost scos din subteran fusese în mare parte îngropat sub pământ. Cel de-al doilea, se afla într-o zonă mai protejată.
„Din păcate, trebuie să dăm și o veste pe care nu ne-am fi dorit-o: al treilea miner implicat în accidentul subteran din mina Lupeni nu a supraviețuit. A fost găsit de salvatori fără suflare și nu a răspuns manevrelor de resuscitare(..) Medicii de pe ambulanță vor face analiza și vor constata decesul. Avem pregătit și IML. Am făcut tot ce este posibil ca și cel de-al treilea să fie scos în condiții de siguranță la suprafață. Nu a fost acest lucru posibil și o să se constate de către medicina legală de ce nu a fost posibil și cum a survenit decesul. Din momentul în care medicii vor comunica oficial că este decedat, principalul nostru obiectiv este de asigurare a unei înmormântări propice și adecvate. În al doilea rând, un sprijin moral și material pentru familie, un sprijin care este prevăzut și în contractul colectiv de muncă la nivelul companiei. Din momentul confirmării decesului, principala noastră prioritate este familia”, a spus ministrul Energiei.
Pe de altă parte, ministrul Energiei a precizat că, după încheierea acţiunii de salvare, va aştepta rezultatele anchetelor desfăşurate de Inspecţia Muncii şi de Procuratură, pe baza cărora ministerul va face propriile anchete.
Foto: ISU Hunedoara