Timișoara 2023: Povești pentru copii și tururi ghidate pentru adulți, la Uzina de Apă din Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 19 februarie 2023, 19:30
Deschiderea programului Timișoara Capitală Culturală Europeană a propus evenimente unice în oraș. Un astfel de eveniment s-a petrecut la Uzina de Apă, unde cei mari au luat parte la un tur ghidat, în vreme ce copiii au ascultat și au citit povești în cadrul unui atelier interactiv.
Bine camumflată de o perdea de arbori înalți, în mijlocul unui parc de trei hectare se află, de mai bine de 100 de ani o frumoasă clădire în stil Secession. La baza complexului, care a dezvoltat și emancipat orașul încă din 1912, când apare prima stație de epurare a apei uzate de pe teritoriul României, stă numele inginerului vizionar Stan Vidrighin.
Pe o vreme nu tocmai prielnică, mai multe familii au venit să descopere misterele bătrânei clădiri, acum monument înscris în rețeaua internațională a muzeelor apei.
Cât timp părinții și bunici au explorat uzina, cei mici au rămas în seama autoarei Ramona Miza și a Alinei Iga de la podcastul Cufăr cu povești.
“Sunt Alina Iga, sunt învățătoare și pe lângă asta îmi place foarte mult să citesc povești copiilor. Drept urmare, în anul 2020 a luat naștere podcastul Cufărul cu povești. Este un podcast pe care se pot asculta povești și poezie audio pentru copii și nu numai. Până în prezent au fost înregistrate peste 300 de povești și poezii, care pot fi ascultate gratuit pe diferite platforme. Așadar vă invit să ascultați povești și să rămâneți în lumea poveștilor, să le citiți copiilor mereu”.
„Salutare, sunt Ramona Miza, sunt autori și traducător de cărți pentru copii. Am avut o întâlnire foarte frumoasă împreună cu prietenii de la Aquatic și cu Alina Iga care este voce de poveste și am ascultat Coliba Zânei Furtună împreună, cea mai recentă carte a mea”.
Uzina de Apă Industrială din Timișoara este una dintre puținele piese din patrimoniul industrial local dezafectat care a fost salvată. Avem atâtea exemple în Timișoara, dar aceasta a fost reintegrată în circuitul cultural și educațional.
“Proiectul nostru se numește pranșament cultural și face parte din programul cultural Timișoara Capitală Europeană a culturii în 2023 și este finanțat de Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Ne-am propus să readucem la viață atât această uzină de apă industrială, cât și uzina de la Urseni. Ne bucurăm să oferim locuitorilor Timișoarei și vecinilor noștri din cartierele în care se află uzinele, ocazia de a le vizita și de a se bucura de istoria minunată a acestora”, spune reprezentatul Societății de Apă și Canal Timișoara, Crina Chirilă.
La final, după atât a explorat și jucat, vizitatorii au putut să se bucure de un bufet cu gustări și băuturi.
Uzina poate fi vizitată cu programare și în afara programului Capitală Culturală Europeană. Mai multe detalii puteți găsi pe pagina de Facebook Aqualic – Centru educațional pentru copii.
Ascultați reportajul realizat de Darius Medelean.