Timișorenii își iau rămas bun de la Papa Francisc. Carte de Condoleanțe deschisă la Domul din Piața Unirii
Moartea Papei Francisc a lăsat un gol profund în inimile credincioșilor din Timișoara. Oameni simpli, preoți și admiratori deopotrivă s-au oprit în fața Cărții de Condoleanțe pentru a scrie un gând în memoria celui pe care îl considerau nu doar liderul Bisericii Catolice, ci și un simbol al umanității și empatiei.

Articol de Radio Timișoara, 25 aprilie 2025, 12:05
Cei pentru care Papa Francisc a însemnat mai mult decât conducătorul Bisericii Catolice au simțit nevoia să lase un gând pios în memoria sa. Vorbele de rămas bun din Cartea de Condoleanțe s-au scurs cu multă emoție. Printre primii care au iscălit un mesaj sunt și mari admiratori ai fostului Suveran pontif.
Gânduri pioase în Cartea de Condoleanțe
“Am scris foarte scurt și concis <Requiescat in pace>, ceea ce înseamnă <Să se odihnească în pace>. Am fost la Sfânta Liturghie de Sfântul Gheorghe. În primul rând, m-a impresionat că Dumnezeu i-a dat darul acesta de a petrece Paștile, adică Papa a fost în Duminica de Paști chiar prezent, așa cu greutățile fizice pe care le-a avut, a reușit să dea și o binecuvântare apostolică”, spune un timișorean.
“Ca și credincios, pentru mine, Papa Francis a fost un om al unității, al iubirii, al milostivirii și a fost, și cred că va rămâne în inimile noastre, un om care a fost printre oameni. Cu toate că a fost cel mai mare om din lume, pot să spun, totuși s-a coborât la nivelul nostru a fiecărui om, chiar la cel mai năpăstuit om din lumeni”, spune o timișoreancă.
Semnul spovedaniei
Este o perioadă grea pentru întreaga comunitate catolică, inclusiv pentru cei de la Timișoara. Părintele Nicola Lauš explică însemnătatea acestor momente.
“Prima dată lansăm o invitație de rugăciune, o rugăciună pentru sufletul Papei. Cu toții știm că biserica trăiește, trăieşte şi după ce Papa Francisc a fost chemat de Bunul Dumnezeu, la cele veşnice şi biserica este a lui Hristos. Noi suntem doar trecători. Invitația care ne este adresată atât nouă ca și preoți, atât ca și enoriași, este de a ne ruga pentru sufletul Papei Francis. Ce putem învăța de la Papa Francisc este acest semn al spovedaniei și de multe ori accentua că el are nevoie de această spovadă. Și acest lucru ni l-a demonstrat el de atâtea ori când mergea să se spovedească ca papă, este acest papă care a declarat Anul Milostivirii, în care a chemat pe fiecare om să se apropie de Bunul Dumnezeu”, spune părintele Nicola Lauš.
Reporter: Ioana Sapianu