Tradiții și superstiții din Vinerea Mare
Vinerea Mare, numită și Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, este ultima zi de vineri din Postul Mare.
Articol de Radio Timișoara, 3 mai 2024, 06:54
Credincioșii țin post negru în Vinerea Mare, fiind ziua în care Isus Hristos a fost răstignit pe cruce și a murit pentru salvarea oamenilor de păcate.
Vinerea Mare este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare. În Vinerea Mare se țin obiceiuri și tradiții, Iisus fiind răstignit în această zi. Este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare.
În această este oficiată slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, în timpul căreia se scoate Epitajul în mijlocul bisericii pentru închinare, care simbolizează coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea trupului pentru înmormântare. În această seară are loc denia Prohodului Domnului.
Superstiții în Vinerea Mare
Această zi se mai numește Vinerea Seacă deoarece credincioșii țin post negru. În plus, de această zi sunt legate mai multe obiceiuri dar și superstiții.
De dimineață se afumă casa cu tămâie, iar oamenii o înconjoară de trei ori.
În unele zone se afumă cu tămâie pomii pentru a fi feriți de animale sălbatice, boli sau dăunători.
Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun și roditor, iar dacă nu plouă, va fi unul secetos
Oamenii obișnuiau să se scufunde în această zi în apă rece de trei ori, pentru a fi sănătoși tot anul.
În această zi nu se coace nimic, nici pâine, nici cozonaci, pentru că se spune că gospodinele vor arde mâinile Maicii Domnului.
În această zi nu se mănâncă urzici pentru că Iisus a fost bătut cu ele De asemenea, nu se folosește oțet pentru că buzele Mântuitorului au fost umezite cu el.
Foto: pexels.com