Traseul primilor revoluționari arădeni din 1989, refăcut de zeci de persoane
Aradul, primul oraș din România care s-a alăturat Timișoarei in Revoluția din 1989, a început astăzi manifestările comemorative.
Articol de Radio Timișoara, 21 decembrie 2023, 18:56
În dimineața zilei de 21 decembrie 1989, când Nicolae Ceaușescu, era încă la putere, primii arădeni care ieşeau în stradă erau angajaţii fabricii de Orologerie Industrială.
“Eram acasă, eu sunt actor și, la teatru, programul nostru diferit de al întreprinderilor. Un vecin a intrat în bloc alb la față și a zis <Se trage>. Eu nu am vrut să ies în evidență. Un om mi-a spus la un moment dat <Vali, tu știi să vorbești, vorbește>. Și i-am organizat pe oameni”, își amintește liderul revoluției din Arad, Valentin Voicilă.
Sursa foto: Florin Hornoiu, Facebook Complexul Muzeal Arad
Zeci de persoane au refăcut astăzi traseul primilor muncitori din Arad care au ieșit în stradă, în 21 decembrie 1989, pentru a protesta împotriva regimului comunist.
Mulți dintre participanții la acțiunea de rememorare organizată la Arad s-au numărat printre cei care au protestat în stradă și în urmă cu 34 de ani.
Locul de pornire a fost vechea Întreprindere de Orologerie Industrială, de unde s-a plecat spre fosta fabrică de strunguri, unde primilor revoluționari li s-au alăturat alți municitori, în urmă cu 34 de ani.
Grupul de persoane, din care au făcut parte şi familii îndoliate, a participat şi la o slujbă de pomenire a eroilor la Biserica parohială Arad Şega II din Piaţa UTA. Comemorările au continuat la Troiţa Eroilor din Cimitirul Eternitatea şi la Crucea Eroilor din Piaţa Revoluţiei, unde au fost depuse coroane de flori.
Manifestările comemorative vor continua vineri şi sâmbătă, urmând să fie depuse coroane de flori în locuri în care au luptat sau au murit revoluţionari. Tot în aceste locuri vor avea loc slujbe religioase.