Tratat internațional de luptă împotriva traficului de organe, semnat de mai multe țări
14 ţări au semnat recent, în Spania, primul tratat internaţional pentru prevenirea şi combaterea traficului de organe umane, care generează anual profituri ilicite de peste un miliard de euro, a anunţat Consiliul Europei, relatează Agenția France Presse.
Articol de Carla Chiu, 26 martie 2015, 12:13
Cele 14 state care au semnat tratatul sunt Albania, Austria, Belgia, Spania, Grecia, Italia, Luxemburg, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Portugalia, Cehia, Marea Britanie şi Turcia, potrivit Agerpres.
‘Este una dintre formele de afaceri care exploatează cel mai mult fiinţele umane’, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, în prima zi a unei conferinţe internaţionale la Santiago de Compostela, în nordul Spaniei.
‘Aşa-zişii donatori de organe sunt persoane sărace, orfani, persoane fără educaţie, vulnerabile. Însă aceste persoane şi cele care le primesc organele sunt expuse unor operaţii fără nicio garanţie medicală pe o piaţă periculoasă pentru sănătate’, a adăugat el, potrivit unui comunicat al CoE.
Textul instituie fapta penală de prelevare de organe umane de la donatori în viaţă sau decedaţi, fără liberul consimţământ, clar şi specific al donatorului. Este considerată de asemenea ilegală prelevarea unui organ de la o persoană decedată în cazul în care o astfel de prelevare nu este încadrată în legislaţia naţională, atunci când se face în ‘vederea unui profit’.
Această convenţie va intra în vigoare doar dacă este ratificată de cel puţin cinci state.
‘Fac apel la toate ţările din Europa şi nu numai să semneze şi să ratifice această convenţie cât mai curând’, a afirmat Thorbjorn Jagland.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că anual au loc 10.000 de transplanturi ilegale. Traficul de organe umane este una dintre cele zece activităţi de crimă organizată cu cele mai mari profituri, circa 1,3 miliarde de euro pe an.
Foto: nypost.com