Trei zile fără telefon mobil
Articol de Radio Timișoara, 7 februarie 2016, 16:48
Ziua mondială fără telefon mobil a fost marcată prima dată la 6 februarie 2001, la inițiativa scriitorului francez Phil Marso. Începând din anul 2004, campania a fost extinsă la trei zile, respectiv 6, 7 și 8 februarie și în fiecare an propune o temă de reflecție.
Anul acesta este a 16-a ediţie a Zilelor Mondiale fără telefon mobil, iar tema de reflecţie este insecuritatea pe care o generează folosirea telefoanelor mobile.
Studiile arată că două treimi dintre utilizatori recunosc că îşi verifică telefonul, pentru mesaje, alerte sau apeluri, chiar dacă nu-l aud sunând sau vibrând. Aproape o jumătate dintre cei care au telefon mobil doarme cu el lângă pat pentru a nu rata un apel sau un mesaj.
Trei sferuri dintre adulţii care dețin smartphone spun că îi folosesc aplicaţiile pentru: orientare, coordonarea întâlnirilor, informaţii diverse, dar în special despre locaţii şi trafic, sau în situaţii de urgenţă. Unul din trei posesori spune că nu-şi poate imagina viaţa fără telefonul mobil.
Teama de a rămâne fără telefon mobil este atât de frecventă, încât a capătat şi o denumire ştiinţifică – nomofobia (no-mobile-phone-phobia), iar specialiştii sunt de părere că ar merita titlul de „boală a secolului”. Psihologii spun că tratamentul este unul similar oricărei dependenţe – renunţarea treptată la gadgeturi şi găsirea unor alternative viabile.
Statisticile arată că în 2016 peste 4 miliarde de persoane vor folosi telefonul mobil.