Uleiul alimentar aruncat în canalizare, un pericol în Timiș. Firmă de colectare: Îl dau la porci sau îl aruncă în canal
Uleiurile casnice şi cele industriale sunt o sursă importantă de poluare a apelor. De foarte multe ori, gospodinele aruncă uleiul uzat în canalizare, fără să se gândească la efectele unui astfel de gest.
![Uleiul alimentar aruncat în canalizare, un pericol în Timiș. Firmă de colectare: Îl dau la porci sau îl aruncă în canal Uleiul alimentar aruncat în canalizare, un pericol în Timiș. Firmă de colectare: Îl dau la porci sau îl aruncă în canal](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2018/02/ulei-alimentar.jpg)
Articol de Radio Timișoara, 21 februarie 2018, 07:00
Directorul Societății Aquatim din Timișoara, Ilie Vlaicu, spune că uleiurile deversate în canalizare pot produce pagube care îi costă, în final, tot pe cetăţeni.
“Uleiul casnic dar și uleiul industrial și grăsimile care sunt deversate la canalizare ne provoacă probleme deosebite. În primul rând în sistemul de canalizare pentru că ele se întăresc la rece și crează dopuri la coturi și nu curge corespunzător canalizarea. Pe de altă parte, în momentul în care ajuns în stația de epurare, fiind cu încărcare organică mare, crează probleme masive, consum mare de energie, din cauza erorilor”, explică Ilie Vlaicu.
Simona Oprişa Stănescu, consilier superior în Agenţiei de Mediu Timiş, spune că că în domeniul uleiului industrial există o legislaţie, dar pentru uleiul casnic nu există reglementări.
“Toată legislația pe deșeuri și uleiuri uzate este axată pe uleiurile industriale. Deci partea acesta de uleiuri comestibile încă este nereglementată strict, în sensul că se consideră că pot fi recuperate dar nu există o legislație foarte strictă cu raportări. Reprezintă o preocupare și este în dezbatere și se preconizează elaborarea unei noi hotărâri pe acest aspect”, declară Simona Oprişa Stănescu
Mihai, este un reprezentant al unei firme care colectează ulei, dar numai de la firme care consumă cantităţi mari de ulei.
„Noi lucrăm numai cu agenți economici adică cu restaurante și cantine. Nu lucrăm cu persoane fizice deoarece este foarte greu să lucrezi în România cu persoanele fizice. Ar trebui ca la fiecare asociație de proprietari să își pună un recipient unde au gunoaiele. Noi am avut câteva inițiative și nu s-au soldat cu rezultate pozitive. Din contră, dispar recipientele. Este foarte greu în România. Și cu restaurantele și firmele care doresc să ne dea uleiul și acolo avem probleme. Dacă nu ar fi obligați nu ni l-ar da nimeni. Toată lumea îl dă la porci sau îl aruncă pe canal”, spune reprezentantul firmei de colectare a uleiului uzat.
Pentru a-i determina pe timişoreni să nu mai arunce uleiul uzat în canalizare, Aquatim a infiintat mai multe puncte de colectare, dar nici această acţiune nu a dat roade, numărul celor care au mers să depună uleiul uzat fiind infim.