Ultimul supraviețuitor de pe frontul de est, la comemorarea eroilor Regimentului 6 Artilerie Grea
Eroii Regimentului 6 Artilerie Grea au fost comemoraţi, astăzi, la Biserica Militară din Piaţa 700, din Timişoara. Alături de singurul supravieţuitori al regimentului, au venit cei câţiva urmaşi ai celor care au luptat contra ofensivei ruseşti. Iniţiativa aparţine tot urmaşilor celor căzuţi pe front sau celor care au reuşit să se întoarcă acasă, pentru a aduce aminte despre faptele lor eroice, din cel de-al doilea Război Mondial.
Articol de Radio Timișoara, 20 august 2018, 14:21
Constatin Călina este ultimul veteran de război în viaţă, care a făcut parte din Regimentul 6 Artilerie Grea. Constantin Călina a participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice, din vara anului 1944. Regimentul său a supravieţuit ofensivei sovietice declanşată la 20 august 1944 pe aliniamentul Iaşi-Chişinău. La 97 de ani își amintește cu precizie de luptele de acum 74 de ani.
“Au fost lupte mari, din primăvară 1944, ajunseseră rușii de la Stalingrad au venit și un an și jumătate au urmărit armata română. Și atunci la Iași au rămas acolo pentru că s-a opus rezistență din armata română și i-a oprit pe loc. Din luna martie și până în luna august. Au avut niște difuzoare pe tot frontul și au spus <Ostași români, pregătiți-vă caii că mâine mergem la București>. Asta a fost lozinca lor”, povestește Constantin Călina.
Urmaşii veteranilor sunt cei care încearcă an de an să aducă un omagiu celor care au luptat în Regimentul 6 Artilerie Grea. Printre ei este şi profesorul Laurenţiu Mioc.
“Regimentul 6 Artilerie Grea a fost înființat la 1 noiembrie 1923 și a avut sediul în municipiul Alb Iulia capitala Marii Uniri, într-o cazarmă care se numea Mihea Viteazul. A fost un regiment de elită al armatei române, a fost dotat în 1938 cu material modern de artilerie grea provenit din Cehoslovacia și Franța, tunuri și obuziere și a participat la al Doilea Război Mondial, la început în colaborare cu trupele germane, iar după 23 august 1944, în colaborare cu trupele sovietice”, spune profesorul Laurențiu Mioc.
Astăzi au avut loc ceremonii de pomenire a celor căzuţi pe front sau trecuți ulterior în neființă.
Foto: arhiva