Un grup de studenți din Timișoara se luptă să salveze stațiunea Băile Herculane de la ruină
Un grup de studenți de la Facultatea de Arhitectură din Timişoara şi-a propus să salveze staţiunea Băile Herculane de la ruină. Fără a avea o legătură de suflet cu celebra staţiune bănăţeană, studenţii au luat decizia de a se implica după ce au vizitat Băile Herculane ca turişti.
Articol de Radio Timișoara, 20 martie 2018, 06:00
Pentru că iniţiativa studenţilor nu reprezintă doar un şir de vorbe goale, tinerii şi-au stabilit şi un prim obiectiv: punerea în siguranţă a Băilor Neptun.
Oana Ştefania Chirilă este unul dintre studenţii care se implică pentru reabilitarea fostelor băi imperiale:
„Proiectul presupune o punere în siguranță a Băilor Neptun pentru că despre o reabilitare nu se poate discuta până când situația juridică nu este clară. Această punere în siguranță înseamnă înlăturarea pericolului reprezentat de elemente care stau să se prăbușească, de faptul că clădirea prezintă anumite probleme structurale în anumite zone, iar lista poate continua foarte mult. Situația juridică este neclară întrucât clădirea aparține Primăriei în urma unui schimb între administrația locală și un proprietar privat, iar terenul aparține de doi privați. Face și obiectul unor procese, se află sub sechestru, iar situația juridică este neclară din acest punct de vedere”, explică Oana Ştefania Chirilă.
Primăria Băile Herculane este alături de studenţi în proiectul de punere în siguranţă a Băilor Neptun. Potrivit primarului Cristian Miclău, de la bugetul local s-au alocat pentru acest proiect 80.000 de lei. Edilul susţine că şi sponsorizările sunt binevenite, iar la nevoie se va face o rectificare bugetară pentru suplimentarea sumei. Primarul din Băile Herculane, promite că prin investiţii publice şi private, faţa staţiunii se va schimba.
„Din fonduri proprii, avem trotuarul de la Hotelul Geta și până la Podul Roșu, s-a câștigat și licitația și cred că de săptămâna viitoare, dacă ne lasă vremea o să și începem lucrările de reabilitare. Tot din fonduri proprii avem scările din spate d ela primărie care coboară spre primărie, și acelea vor fi reabilitate, fiind în stare avansată de degradare. Pe proiecte europene, pe POR, pe Axa 7.1 Dezvoltarea Infrastructurii de Turism, avem un proiect de 3,5 milioane de euro. Este vorba despre reabilitarea Parcului Vicol, poduri din stațiune, Piața 1 Mai și Piața Hercules”, spune primarul Cristian Miclău.
Primarul din Băile Herculane a mai declarat că în acest an se vor moderniza şi gropile cu apă sulfuroasă de la şapte izvoare, dar se va finaliza şi o investiţie privată de modernizare a Hotelului Minerva, care va avea o capacitate de 400 de locuri şi o clasificare de patru stele.