Viața refugiaților, în timpul pandemiei. Nisreen Rubaian, reprezentantul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați în România, în vizită la Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 30 iulie 2020, 07:21
Pandemia de COVID-19 întârzie şi relocarea refugiaţilor de la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara în ţările în care vor începe o nouă viaţă. Procedurile nu au fost oprite însă se aşteaptă undă verde pentru transport.
Până atunci refugiaţii confecţionează măşti de protecţie, pictează şi chiar au reinventat voleiul. Au folosit un cearceaf pentru a nu lovi mingea cu mâinile.
Milioane de familii şi-au părăsit casele pentru a scăpa de război şi de persecuţii. 79,5 milioane de persoane erau strămutate, la nivel mondial, anul trecut. Milioane de mame, taţi, surori, fraţi. Printre ei se numără Nora. Este găzduită de Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă, de la Timişoara, un loc care reprezintă temporar viaţă în loc de moarte, adăpost în timp de noapte, sănătate în loc de boală şi protecţie. Aşteaptă să fie relocată într-o altă ţară. Până atunci şi-a așezat visurile pe o pânză.
“Este o fereastră din visul meu, prin care se vede apusul. Apusul semnifică sfârşitul lucrurilor frumoase. Copacii înseamnă putere şi bunătate. Casa semnifică faptul că mi-aş dori o locuinţă pentru familia mea. Mai departe, vreau să îi desenez pe membrii familiei mele”, spune Nora.
Nora a participat alături de alţi refugiaţi la un atelier de pictură pe tricouri, o activitate care-i ajută să se exprime mai uşor, apreciază reprezentantul UNHCR în România, Nisreen Rubaian.
“E foarte interesant când vezi aceste tricouri şi aceste imagini. Practic, se fac auziţi. Eu cred că pictura este o altă metodă prin care pot fi vocali. Ne bucură foarte mult evenimentul, este o activitate care îi ajută să facă faţă, cât timp stau în centru, mai ales în contextul pandemiei. Majoritatea imaginilor au ca mesaj „îmi doresc pace în lume”, o alta e o inimă, toate sunt mesaje pacifiste, îndreptate către toţi oamenii din lume, iar acest lucru ne încurajează”, spune Nisreen Rubaian.
Refugiaţii au fost îndrumaţi de Livia Mateiaş, artist vizual.
“Îi ajut să îşi dezvolte aptitudinile în pictură dar şi să se descopere oarecum, să îşi descopere propriile vise. Tema noastră a fost visul, în sensul de inspiraţie. Nu visul de noapte ci ceea ce îşi doresc ei. Le-am cerut să picteze cu iubire, să picteze cum îşi imaginează ei o viaţă fericită, ce înseamnă idealul pentru ei. De exemplu, unul din mesaje a fost, chiar scris pe tricou, doresc pace pentru toată lumea”, spune Livia Mateiaş.
Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara este unic în lume. A fost deschis în 2008 iar de atunci aici au ajuns peste 3.000 de refugiaţi.
Despre Centru dar şi despre răspunsul UNHCR la pandemie vom discuta în curând la Radio Timişoara cu reprezentantul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi – UNHCR – în România, Nisreen Rubian, în cadrul emisiunii “De la om la om”.